«Vi støtter ikke denne dritten»

Maskerte menn vandaliserte sexutstilling.

(Dagbladet.no): Den amerikansk-cubanske kunstneren Andres Serrano er kanskje best kjent for sitt verk «Piss Christ» - et bilde av et krusifiks som blir senket ned i et glass med kunsterens egen urin.

Kanskje unødvendig å nevne at bildene hans har provosert mange, og i går bestemte et par svensker seg for å drive sin helt særegne form for kunstkritikk.

- Mot dekadanse

Maskert med finlandshette og bevæpnet med brekkjern og øks tok de seg inn på museet Kulturen i Lund i Sverige og begynte å gå til angrep på kunstverkene.

- Da de kom løpende inn ropte de «vi støtter ikke denne dritten», og dyttet til resepsjonisten. De slo også bort telefonen da hun forsøkte å tilkalle hjelp, forteller øyenvitner til Sydsvenskan.

Vandalene la også igjen et flygeblad med slagord som «mot dekadanse og for en renere kultur».

Øyenvitnene forteller at de først trodde det hele var en spøk. Men da publikum så hvor redde de museumsansatte ble, reagerte folk.

- Nesten alle verkene ble ødelagt. Glasset var knust på flere av dem, og på et bilde hadde de slått inn et stort hull. De sprang rett inn til venstre der fotografiene henger, og det virket som om de allerede hadde vært i lokalene og sett, forteller et øyenvitne til Sydsvenskan. Ingen er foreløpig pågrepet i saken.

VANDALISERT: Kunsteren Andres Serrano har flere ganger blitt utsatt for hærverk. Nå har det skjedd igjen - denne gangen i Sverige. Foto: SCANPIX/AP
VANDALISERT: Kunsteren Andres Serrano har flere ganger blitt utsatt for hærverk. Nå har det skjedd igjen - denne gangen i Sverige. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Seksuelle bilder

Utstillingen til Serrano heter «A History of Sex», og ble åpnet av Nasjonalmuseets tidligere direktør Sune Nordgren i slutten av september.

- Vi er bestyrtet over det som har skjedd. Dette er et slag mot demokratiet og mot alle menneskers rett til å uttrykke seg, skriver museet på sin hjemmeside.

Bildene viser mennesker avbildet i ulike seksuelle situasjoner. Kunstneren selv forstår ikke at de kan virke særlig provoserende:

- Det er i hvert fall ikke meningen. Jeg har helt enkelt villet skildre ulike former for seksualitet, sa han til Sydsvenskan i forbindelse med åpningen.

Andres Serrano har flere ganger vært utstilt i Norge, og har flere norske tilhengere - blant annet Christen Sveaas.

PROVOSERENDE?: Dette bildet valgte museet å bruke til å profilere utstillingen. Blant de 14 bildene som henger der finnes det imidlertid også sterkere saker - blant annet et bilde av en kvinne som urinerer i munnen på en mann.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 684261888


Varnish cache server