Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Vi støtter selvsagt bombingen»

Statssekretær Yngve Slettholm i Kulturdepartementet er svært positiv til kunstneroppropet mot videre bombing av Afghanistan. Men regjeringen endrer ikke mening av den grunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stans bombingen

- Det er fint med slike initiativ, og særlig at det er kunstnere som står bak, sier han.

- Jeg forstår reaksjonene, men det problematiske oppstår når man tenker igjennom hva som er de reelle alternativene til bombing. Valgerd Svarstad Haugland svarte meget godt for seg. Når vi ser grusomhetene som ble begått i USA, og alt det andre bin Laden og hans allierte har stått for, må man prøve å stanse dem der man tror de kan stanses. Og som så mange andre i KrF, gjør det meg fortvilt å vite at sivile blir rammet. Klasebomber er vanskelige å forsvare og forholde seg til, vedgår Slettholm, som sjøl er kunstner.

Støtter, men...

Nå føler han seg presset mellom barken og veden.

- Regjeringen støtter selvsagt bombingen, men vi har ikke vært flinke nok til å fortelle våre allierte, blant andre utenriksminister Colin Powell, at dette er problematisk for mange i Norge, sier statssekretæren.

Dermed kommer han med en ørliten pekefinger til utenriksminister Jan Petersen som nektet å ta opp den norske motstanden med sin amerikanske kollega.

Det massive kunstneroppropet har han stor respekt for.

- Plikt å si fra

- Det er veldig flott at kunstnere engasjerer seg. Særlig i slike viktige saker. Og jeg forstår dem godt. Det er kunstneres rett og plikt å si ifra.

- Kunstnere har i alle fall ikke engasjert seg for mye de siste åra. Jeg har savnet kunstnerne i samfunnsdebatten, sier Slettholm.

- Men så sier de da kraftig ifra når det virkelig gjelder, uten å ha skreket seg hese for bagateller?

- Ja, men jeg skulle ønske kunstnerne kunne engasjert seg mer. Og også på andre måter enn bare i et opprop. Gjør de noe ut over å sette navnet sitt på et ark, ville det være veldig positivt, slutter statssekretær Yngve Slettholm.

Hele Norges coronakart