- Vi suger som popmusikere

Mastodon er klare for Spektrum.

 SPEKTRUM-AKTUELLE: Mastodon varmer opp for Metallica i kveld. (Foto: Kaare Smith / Scanpix/Scanpix 2005)
SPEKTRUM-AKTUELLE: Mastodon varmer opp for Metallica i kveld. (Foto: Kaare Smith / Scanpix/Scanpix 2005)Vis mer

||| (Dagbladet.no): Mastodon har ikke solgt til gull i Norge ennå, men den hardtarbeidende Atlanta-kvartetten har likevel rukket å spille i Oslos storstue flere ganger enn mange etablerte storselgere. I sommer er de tilbake for femte og sjette gang.

Da Mastodon slapp sin fjerde plate «Crack the Skye» tidligere i år, smalt den inn på en sterk 6. plass på VG-lista. Platen føyet seg med det inn i rekken av høye og underlige listeplasseringer.

Både Tool, Tom Waits og The Mars Volta har tidligere gått til topps på den samme listen. Men nå er ikke Mastodon helt som andre metalband.

- Utrolig effektiv
Der kveldens tredje Spektrum-band, Lamb of God, sverger til aggresjon og riff som sitter i umiddelbart i mellomgulvet, skjeler Mastodon til progveteraner som Rush og Pink Floyd når de setter sammen arrangementene sine.

Sisteskiva ble skrudd sammen med ingen ringere enn Brendan O Brian - som blant annet har gjort Bruce Springsteen og Pearl Jam - ved roret, noe trommeslager Brann Dailor bare har gode ting å si om.

- Det var fantastisk å jobbe med Brendan. Han er utrolig effektiv, det var nesten sånn at det var over før jeg virkelig skjønte at vi hadde begynt. Han har en unik evne til å få det beste ut av en. Jeg er sikker på at Troy (Sanders) og Brent (Hinds) ikke visste hva som bodde i de som sangere før Brendan var ferdig med dem.

Storfint besøk
Mastodon fikk både kritikere og fans til å gå av skaftet med 2004-platen «Leviathan». Bandet som til da hadde vært undergrunnsfavoritter fikk plutselig gigantene på nakken.

Såpass begeistret var Warner/Atlantic at de sendte selveste presidenten i privatfly fra New York til Oslo, hvor bandet holdt konsert på lille John Dee for å kapre signaturen til kvartetten.

- Det at en av sjefene tok seg bryet med å møte oss ansikt til ansikt var utrolig viktig for oss, forteller Brann. De andre satt med beina i kors på et eller annet fancy kontor og snakket om alle millionene de kunne slenge i bordet. Det var viktig for oss å forsikre oss om at de vi skulle jobbe med virkelig forsto bandet og musikken.

- Trendene snur fortere enn du aner og en A&R-fyr kan være borte dagen etterpå kontrakten er underskrevet.

Som seg hør og bør når et undergrunnsfenomen blir plukket opp av tungvekterne i bransjen, møtte også Mastodon endel skepsis fra fansen. Var det noen gang en reell fare at det skulle bli popmusikere av kvartetten?

- For oss er det viktig å lage musikk som kommer fra hjertet. Det går ikke an å sette seg ned og spekulere i hvordan man skal skrive for å oppnå spesielle resultater. Det vil folk gjennomskue med en gang.

- Når vi fire spiller sammen, blir det en særegen greie av det. Vi har vår lyd. Samtidig var det viktig for oss å renske opp litt, vi måtte tydeliggjøre noen aspekter av musikken vår.

- Det er viktig å skrive låter som folk husker. Dessuten ville vi suge som popmusikere.

Spektrum-veteraner
Det begynner å bli noen år siden Mastodon gjorde sin så langt eneste egne konsert her til lands, da kvartetten spilte på John Dee i kjølvannet av «Leviathan». Foruten denne jobben har det handlet om festivalkonserter og oppvarmingsjobber.

Hele fire ganger har Mastodon vært forband for henholdsvis Iron Maiden og Slayer i Oslo Spektrum. Dailor vedgår at de av og til kan være en prøvelse, men tror at det kan betale seg på sikt.

- Band som Metallica, Slayer og Iron Maiden har en veldig lojal fanskare, de er der for å se heltene sine og da blir det vår oppgave å prøve å pirre nysgjerrigheten deres. Av og til får man flasker og dritt kastet etter seg, mens noen ganger merker man at budskapet går inn hos folk og da har det jo virket.

- Det er gledelig å se at andelen Mastodon-skjorter vokser blant tilhengerne i front.

Men er det ikke på tide at dere gjør deres egen konsert i Norge snart?

- Vi kommer tilbake til høsten, lover Brann.