DEBATT

Vi sykeliggjør selve livet

Vi leger leter mer, og finner mer. Vi sykeliggjør selve livet med økende bruk av psykiatriske diagnoser for normalt og sunne reaksjoner i livets mange motbakker.

OVERDIAGNOSTIKK: Hvorfor utvider psykiatrien stadig antallet psykiske lidelser uten å bygge på solid vitenskap – fra 106 i 1952 til nesten 400 diagnoser i dag?, spør Gisle Roksund. Foto: Frank May / NTB scanpix 
OVERDIAGNOSTIKK: Hvorfor utvider psykiatrien stadig antallet psykiske lidelser uten å bygge på solid vitenskap – fra 106 i 1952 til nesten 400 diagnoser i dag?, spør Gisle Roksund. Foto: Frank May / NTB scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Er nedsatt seksuell lyst en sykdom? Er søvnighet etter middag en sykdom? Er motivasjonsmangel en sykdom?

Under en internasjonal konferanse i Washington for vel et år siden ble alle disse tilstandene fremført som eksempler på nye fenomener og sykdomsdiagnoser det ble arbeidet med: HSDD Hyposexual desire syndrom, PPS Postprandial stupor, MDD Motivation deficiency syndrom. Legemiddelindustrien var selvsagt pådrivere, de øyner nye potensielle markeder.

Helsevesenets ressurser og teknologi gir store muligheter til å forebygge og behandle sykdom. Brukt feil kan de samme ressursene skape sykdom og føre til redusert livskvalitet. Deler av medisinen i den vestlige verden ekspanderer på måter som ikke fremmer helse, og som medfører unødvendig ressursbruk og i verste fall skade.

På mange måter ser vi i dag en ekspansjon av medisinsk tenkning, handling og ressursbruk som er parallell til rovdriften av naturen på kloden vår. Vi kan frykte at medisinske «fremskritt» til slutt ødelegger grunnlaget for å kunne drive fornuftig medisinsk virksomhet. Og vi sykeliggjør selve livet.

Overdiagnostikk er et fenomen der en person, gjerne uten symptomer, får en diagnose som ikke er uttrykk for en reell sykdom hos denne personen og som dermed ikke kan omsettes til behandling som forebygger helseproblemer eller død.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer