- Vi syntes manageren var gal

Radioheads Thom Yorke intervjuet av David Byrne.

(Dagbladet.no): Radiohead har skapt mye oppstuss rundt nettlanseringen av sitt siste, kritikerroste album, In Rainbows. Albumet ble sluppet på nettet av bandet selv, og kunne lastes ned til en pris hver enkelt bestemte selv.

I disse dager er bokssettet med vinyl- og cd-plater på vei ut til fansen, og på nyåret kommer CDen i vanlig salg.  Men i et intervju med David Byrne - legendarisk Talking Heads-frontmann og mannen som skrev låta «Radio Head» som Radiohead tok bandnavnet fra - snakker Yorke mest om musikkens framtid i nettalderen.

Det er teknomagasinet Wired som har latt de to møte hverandre til gjensidig beundring og musikkprat. Wired har også lagt ut en rekke lydfiler fra intervjuet, og en Radiohead-video.

- Ikke nihilisme

- Alle våre siste plater er blitt lekket på nettet før utgivelse. Så denne gang tenkte vi at vi skulle lekke den selv, sier Yorke på Byrnes spørsmål om hvorfor platen ble sluppet direkte til fansen, uten den sedvanlige markedsføringen og utsendelsen av anmeldereksemplarer til media.

Å la fansen selv bestemme prisen på nedlasting var en kontroversiell idé, forteller Radiohead-vokalisten:

- Det var managerens idé. Vi syntes han var gal. Mens vi holdt på å legge ut nedlastingssiden, sa vi fortsatt: «Er du sikker på dette?». Men det ble utrolig bra. Det frigjorde oss fra noe. Det var ikke en nihilistisk greie, et signal om at musikken ikke var verdt noe. Det var tvert om. Og folk tok det slik det var ment, sier Yorke om eksperimentet som ifølge ulike kilde resulterte i at mellom to og tre av fem betalte for nedlastingen av «In Rainbows».

- Fungerer ikke for uetablerte

SKJØNNER IKKE STORT: - Det er ikke noe problem om plateselskapene mister de unge artistene. Selskapene vet uansett ikke hva de skal gjøre med dem, sier Radioheads Thom Yorke. Foto: SCANPIX
SKJØNNER IKKE STORT: - Det er ikke noe problem om plateselskapene mister de unge artistene. Selskapene vet uansett ikke hva de skal gjøre med dem, sier Radioheads Thom Yorke. Foto: SCANPIX Vis mer

Men Yorke understreker at denne måten å gjøre det på ikke vil fungere like godt for nye, uetablerte artister:

- Den eneste grunnen til at det fungerte for oss, den eneste grunnen til at noen brød seg, er at vi har vært igjennom hele kverna til musikkindustrien tidligere. Det er ikke ment som en modell for noe annet. Det var bare et svar på en situasjon. Vi er uten platekontrakt. Vi har vårt eget studio. Vi har en ny server. Hva pokker skulle vi ellers gjøre? Men det fungerer bare for oss fordi vi er de vi er.

David Byrne, som for anledningen har på seg journalisthatten, spør blant annet Yorke om de har tjent penger på nedlastingen:

- Når det gjelder digitalt salg, har vi tjent mer penger på dette albumet enn på alle de andre Radiohead-albumene til sammen. Det er sprøtt, og skyldes delvis at EMI ikke ga oss penger for digitalt salg, sier Yorke, som råder uetablerte artister til å være ytterst varsomme med å signere bort de digitale rettighetene til musikken til et plateselskap.

Platebransjen snart ferdig

David Byrne har også skrevet en personlig kommentarartikkel for Wired om musikkens framtid. Der skriver han blant annet:

«Det som i dag kalles musikkbransjen, driver ikke med produksjon av musikk. På ett eller annet tidspunkt ble det en business som handler om å selge CD-plater i plastomslag, og den businessen er snart over. Men det er ikke dårlige nyheter for musikken, og det er definitivt ikke dårlige nyheter for musikere.»

JOURNALIST FOR EN DAG: Tidligere Talking Heads-vokalist David Byrne har intervjuet Thom Yorke for Wired. Foto: SCANPIX