KLAR: Spillambassadør Thomas Myhre og idrettspresidenten vil duellere.
KLAR: Spillambassadør Thomas Myhre og idrettspresidenten vil duellere.Vis mer

Vi tar debatten!

Thomas Myhre, jeg er klar.

Debattinnlegg

Jeg vil ta debatten om fremtidens spillpolitikk i full offentlighet - på tv. Flott at du vil møte meg, Thomas Myhre. Om du ikke vil ta den her hjemme, gleder jeg meg til å invitere NRK, TV2 og DB-tv til Malta. Men der Betsson sponset smøringsturen for noen idrettslag i fjor, insisterer jeg på at NIF betaler min reise.

Problemet med ulovlig spill er ikke Internett. Det er aktørenes holdning til Norges lover og Norges rett til å regulere næringer til beste for samfunnet, og jakten på profitt i et marked der dere ikke er ønsket, som er problemet. Bevisst omgåelse av norsk lov om spillreklame på tv er eksempel på dette.

Selv alkoholindustrien og legemiddelindustrien opererer lovlig og respekterer at land har forskjellig regelverk for å beskytte sine forbrukere. Vi ser ikke massiv reklame for konjakk, vin eller whisky på tv. Det norske forbudet mot alkoholreklame respekteres av de internasjonale aktørene.

Internett er ikke grunnen til debatt. Grunnen er at gamblingselskapene som betaler deg og andre for å være ambassadører, ikke respekterer intensjonen bak norsk lov og norsk regulering av markedet.

«Kaken det skattes av blir større», sier Myhre. Monn det. En lisensmodell for noen selskaper, gjør ikke at de andre blir borte. Det står alltid noen «på utsiden av gjerdet». I Danmark klager de selskapene som har fått lisens, på at staten ikke gjør nok for å stenge de ulisensierte ute!

Norsk Tippings spill innenfor enerettsmodellen gir 60 prosent av inntektene til gode formål. Dere foreslår 15 prosent skatt for dere selv. Før «kaken» skal bli like stor, må det altså spilles for fire ganger summen på deres tilbud for hver krone Norsk Tipping mister. Det må spilles for fire ganger så mye hos NordicBet for å gi det samme tilbake til gode formål, som hos Norsk Tipping.

Er det noen som virkelig kan mene at fire ganger så mye spill ikke vil gi langt flere med spillproblemer? Vil dere, med base i skatteparadiset Malta, ta sterkere hensyn til ansvarlighet enn til profitt for eierne? Kontrollspørsmål: Hvorfor sier organisasjonene for spillavhengige ja til enerettsmodellen og nei til utenlandske spillselskap? Jeg har lest Menon-rapporten, bestilt av de samme selskapene som jobber på alle fronter for å rive ned dagens regime. Og jeg har lest Rambøll-rapporten om det samme, bestilt av departementet. Der står det blant annet: «Det er dessuten ikke praktisk mulig med det samme styrings- og kontrollregimet overfor private, kommersielle aktører som overfor en 100 prosent statlig eid virksomhet.» Jeg vet hvor jeg fester mest tillit.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.