Breddeklubber og frivillige trenger forutsigbare rammebetingelser, skriver styreleder i Norsk Breddefotballforening. Foto: Arne Hoem
Breddeklubber og frivillige trenger forutsigbare rammebetingelser, skriver styreleder i Norsk Breddefotballforening. Foto: Arne HoemVis mer

Vi tar gjerne idrettsdebatten!

Breddeklubber og frivillige trenger og fortjener forutsigbare rammebetingelser.

Meninger

Norges Idrettsforbund har engasjert seg stort i debatten om spillpolitikk. Nyvalgt idrettspresident Tom Tvedt proklamerte nylig at han gjerne debatterer spillpolitikk med Thomas Myhre på Malta.

Samtidig øker etterslepet for spillemidler til idrettsanlegg dramatisk, med historisk toppnotering på 2,8 milliarder kroner. Etterslepet må forventes å passere 5 milliarder i 2020, dersom ingenting gjøres med dagens system og rammer. Store etterslep gir store renteregninger og utfordringer for lokalidretten. I tillegg er momskompensasjonsordningen for idrettsanlegg urimelig og uforutsigbar.

Frivillige idrettslag kommer dårlig ut i kompensasjon for driftsmoms, fordi lønnskostnader inngår i kompensasjonsgrunnlaget selv om lønn ikke er momsbelagt, finurlig nok kalt «forenkling». Svært gunstig for organisasjoner med mange ansatte, mens frivillig baserte lag får kompensert en langt mindre andel av det de betaler i merverdiavgift til staten. Ved siste kompensasjonsutbetaling ble det overført 18,4 millioner kroner til NIF. Til sammenlikning utgjorde kompensasjonen 10,9 millioner til hele Oppland med sine 228 klubber.

Det statlige bidraget til idretten er basert på hvor mye nordmenn tipper gjennom et statlig spillmonopol, der idrettens sentralorganisasjoner henter ut betydelige beløp av idrettens spillandel. Det som er igjen etter at sentralidretten har forsynt seg går til anleggsbidrag og aktivitetsmidler for lokalidretten. Det er grunn til å tro at NIFs iherdige kamp for spillmonopolet ikke handler om omsorg for breddeidretten eller spillavhengige, men om for egen makt og sentralidrettens sugerør i spillemiddelpotten.

Jeg møter gjerne idrettspresidenten til debatten om idrettspolitikk. Om hurtig voksende etterslep og renteregninger for lokalidretten. Om en urimelig momsordning. Om uanstendige og uforutsigbare rammer for lokalidretten. Om et voksende idrettsbyråkrati. Om økte regninger og krav til idrettslag og økte regninger til barn og unge. Breddeidretten representerer landets største frivillige virksomhet for barn- og unge, og må sikres anstendige og forutsigbare rammer gjennom bevilgninger over statsbudsjettet!

Idrettspresidenten må svært gjerne invitere med NRK, TV2 og DBtv, ikke til Malta, men til Alta, for en debatt om fremtidens idrettspolitikk. Breddeklubber og frivillige trenger og fortjener forutsigbare rammebetingelser.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.