Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi tar opp mitt forhold til massemorderen, og hvorfor jeg ikke vil ha dødsstraff

Trond Blattmann medvirker i den kontroversielle filmskaperen Michael Moores kommende film.

MEDVIRKER I SAMME DOKUMENTAR: Trond Blattmann intervjues av filmskaper Michael Moore i filmen «Where to Invade Next?». Foto: Privat
MEDVIRKER I SAMME DOKUMENTAR: Trond Blattmann intervjues av filmskaper Michael Moore i filmen «Where to Invade Next?». Foto: Privat Vis mer

(Dagbladet): - Vi tar opp mitt forhold til massemorderen, og hvorfor jeg ikke vil ha dødsstraff. Jeg vil ha det samfunnet han ikke vil ha, sier Trond Blattmann til Dagbladet.

Blattmann mistet sønnen på Utøya og var leder av støttegruppa for 22. juli fram til mars i år, da Lisbeth Kristine Røyneland tok over.

Han er med i filmen «Where to Invade Next» av den amerikanske filmskaperen Michael Moore.

Det var avisa Fædrelandsvennen som først omtalte saken i et intervju med Trond Blattmann. Til avisa sier Blattmann at «Moore vet å sette ting på spissen», og at han gleder seg til å se filmen.

Kontroversiell I Michael Moores nye film er rammen rundt fortellingen en reise i Europa, hvor Moore sammenlikner ideer i det europeiske og amerikanske samfunnet. På Island skal filmen ta for seg banksystemet, og i Norge straffesystemet.

Moore skal reise med filmen til alle femti stater i USA før presidentvalget og håper å få temaene på agendaen i valgkampen. En av de store temaene i USA for tiden er tilgangen på våpen for vanlige mennesker.

Michael Moore ble kjent gjennom dokumentarfilmene «Bowling for Columbine» og «Fahrenheit 9/11». Han er omstridt for sine metoder og måten å framstille fakta på.

Overfor Dagbladet beskriver Blattmann sitt bidrag til filmen som en samtale med filmskaperen om det amerikanske samfunnet versus det norske.

- Jeg vil hevde at vi har det godt her i landet, men Norge har også forbedringspotensial, sier Blattmann til Dagbladet.

Våpen ikke løsningen Blattmann peker på at bevæpning av politiet ikke er veien å gå, det har amerikanerne bevist at ikke fungerer, mener han.

- Mer våpen gir bare enda mer våpen, bevæpning av politiet gir ikke økt sikkerhet, hevder Blattmann.

En av dem som mener tilgangen til våpen burde ha vært lettere, er den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump. Blattmann har, som de fleste andre den siste tiden, fulgt med på uttalelsene til Trump, og gjort seg opp en mening.

- Hvis den mannen slipper til så er det en trussel mot verdensfreden. Han har en stor hentesveis men det er lite å hente der, avslutter Blattmann.

Filmen «Where to Invade Next» har premiere i USA lille julaften i år.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media