Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi tar opp sterke temaer

- Det koster faktisk bare syv kroner dagen å sørge for at folk som ikke har det så bra får det mye bedre, sier Sarah Natasha Melbye. Lørdag leder hun fadderaksjonen 2001 sammen med Frode Alnæs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

frode alnæs: 42: samboer, to barn: ola (10)og sigrid (7): bor: kristiansund: kjører bil

sarah natasha melbye: 26: singel: irena (8), oslo: jakter på ny bil

- ER DU SÅ GAMMEL? spør fotografen. Han kommer med favnen full av frukt, kaffe og kaker, og lurer på om Sarah Natasha Melbye ljuger på alderen. Han har nemlig smugtittet på blokka, og ser at hun oppgir å være 26, singel, og ha et barn på åtte. Det er slett ikke utenkelig å få barn i en alder av atten, men denne datteren har Melbye liksom holdt så hemmelig.

- Få FRAM sammenhengen når dere skriver om det, da, insisterer Melbye. Og det skal vi. Etter at vi har presentert makkeren hennes, Frode Alnæs. Den barhodede kjempen fra «Dance With A Stranger.» Han er 42, har samboer og to barn. Tre med Tito. Lørdag leder han fadderaksjonen på TV2 for sjette gang, og i år har han med seg Melbye. Det er altså sånn det henger sammen. Barnet til Sarah Natasha Melbye heter Irena, er åtte og bor i Albania.

- Var det fordi du skulle lede fadderaksjonen at du ble fadder?

- Ja, svarer Melbye. Uten å blunke.

Å SI AT ALNÆS ser forskrekket ut når han hører svaret ville være å overdrive. Men en og annen ansiktsmuskel strekker seg i forbauselse. Melbye følger imidlertid opp med et mer diplomatisk svar:

- Jeg har jo blitt godt kjent med PLAN og hvordan de jobber, og er ikke i tvil om at det er en bra organsiasjon. Det var ikke et vanskelig valg å ta, sending eller ikke sending, sier Melbye, og er temmelig troverdig der hun sitter. Irena er intet alibi.

- Jeg skulle egentlig besøkt henne i forrige uke, men tida ble desverre for knapp.

Melbye har inntil nylig hatt sin fulle oppmerksomhet konsentrert omkring realityserien «Farmen». Nå har deltakerne forlatt Flå og vinteren er kommet til Hallingdal. Vinteren i Andesfjellene der Tito bor, er hard. Alnæs besøkte ham der for cirka tre år siden.

- Det var både fantastisk og helt for jævlig, sier Alnæs, og forteller om svingsmale veier som snirkler seg rundt 2000 meter høye stup, krøtterstier, forfalne busser, og noen utrolig flotte mennesker.

- De lever så mye mere intenst enn oss - og er fulle av kultur og stolthet. Det var veldig sterkt å få være der.

ALNÆS HAR REIST endel i forbindelse med fadderaksjonene, og har fått sett mye. Mye jævelskap. Bekymringsrynkene kror seg når han forteller om et sykehusbesøk i Honduras. Der så han resultatene av virussykdommen «chagas». Sykdommen spres via en bille som trives spesielt godt i dårlige leirhus, og kommer frem om natta.

- Det er helt perverst. Billene kryper opp til åndedrettsorganene og legger egg. Det kan gå mange år før sykdommen bryter ut, men da råtner man rett og slett innenfra. De har funnet en vaksine som ser ut til å virke, men sånt koster jo penger, sier Alnæs. Det håper han å skaffe på lørdag.

En fadder betaler et visst beløp én gang i måneden. Pengene går ikke direkte til barnet du blir «tildelt», men til lokalsamfunnet.

- Det er selvsagt mulig å sende små gaver direkte til sitt fadderbarn, men vi må huske at det ofte dreier seg om primitive samfunn, og at det er viktig å ikke skape splid, sier Alnæs.

- Omfanget velger du jo selv. Jeg får litt dårlig samvittighet noen ganger, sier han, og tenker på ubesvarte brev fra Tito.

PLAN NORGE BLE STARTET av den britiske journalisten John Langdon-Davies under den spanske borgerkrigen, nærmere bestemt i 1967. Siden den gang har fuglen fløyet over land og strand og tatt mange barn under sine vinger. Med sine 74.000 faddere er organisasjonen den største i sitt slag her til lands. Fadderaksjonen er dessuten den største i TV2, nest etter Hit Awards. Nærmere 800 000 benker seg ned for å se den omlag tre timer lange sendingen på lørdag.

Programlederne møttes først for en uke siden, men sier de kjapt fant tonen, og jazzer velvillig for fotografen. Men god tone dem i mellom forhindrer ikke flaksende vinger i magen.

- Dette er ikke en sending hvor du står opp, går i dusjen og drar i studio, sier Melbye.

- Vi tar opp sterke temaer - og vi skal sy det hele sammen. Det koster å være kul, smiler hun, og gleder seg mer enn hun gruer seg.

- Alt kan jo gå galt, men vi jobber med dyktige mennesker så det går nok bra.

- Ikke for å skremme noen her, men under en sending i Sverige begynte lydbussen å brenne, sier Alnæs med et skeivt blikk mot Melbye, som selv ser ut til å få katastrofetanker.

- Det skjer ikke, sier hun bastant, men banker allikevel i bordet. Sånn for sikkerhets skyld.

- Det føles omtrent som å gå gjennom skjærsilden hver gang, sier Alnæs, som allikevel alltid dukker opp igjen på riktig side av porten, klar til en ny omgang i heten. Han innrømmer at han var skeptisk første gang han ble spurt om å lede programmet.

- Jeg trodde det var veldig mye galla og staffasje. Men jeg fikk være med rundt og se hvordan pengene ble brukt og at ting fungerte, sier Alnæs.

TO AV HOVEDTEMAENE PÅ lørdag er barns rettigheter og hiv/aids-problematikken. Nytt av året er et temapanel, bestående av blant andre statsministeren, Rosemarie Köhn, Kåre Willoch og Kristin Halvorsen. Vi får også være med Arve Tellefsen, Karita Bekkemellem Orheim og Hanne Haugland når de besøker sine fadderbarn i Sri Lanka, Etiopia og Uganda. Til tross for sterke dokumentarer lover programlederne bra stemning og god underholdning fra skjermen. Enrique Iglesias er en av de som har fått i oppdrag å gjøre oss myke om hjertet. Silje Nergaard, Anne Grethe Preus, Vincens og Carola likeså. Ringer du inn for å melde deg som fadder så kan du jo håpe å få Eva Joly, Silje Stang eller Bjørn Dæhlie på tråden. De er tre av de rundt 20 «kjendisene» som tar i mot telefoner.

- Vi skal kose oss og ha det hyggelig, vi Sarah, lover Alnæs.

Seinere blir det fest. Etter fjorårets fadderaksjonen hadde det nemlig meldt seg hele 18 000 nye faddere.

- Klarer vi det i år også skal vi være fornøyde. Målet er selvfølgelig å skaffe flest mulig, sier Alnæs.

- Hvor mye har det å si at aksjonen er nå like før jul?

- Du skal ikke se bort fra at det er bevisst. Det er jo en glimrende julegave, sier Alnæs og smiler.

FAVORITTER:

Frode Alnæs:

Tv-program: naturprogrammer, sport (fotball)

Programleder: David Attenborough. Og Sarah - selvfølgelig

Litteratur: krim, leste nettopp Henning Mankell

Musikk: jazz i forskjellige varianter. The Kinks! Zappa

Artist: Waits, Cooder, Kinks

Mat og drikke: alt unntatt løvbiff

Drømmejobben: den har jeg allerede

Verste tv-minne: reisen til Tito i Andesfjellene. Forferdelige veier, krøtterstier og stup på 2000 meter

Beste tv-minne: PLAN og programmene fra Dødeladen i sommer; «Tahiti - en øy i Norge».

Sarah Natasha Melbye:

Tv-program:«En lun aften» med Golden & Antonsen

Programleder: Solveig og Thomas i Trigger

Litteratur: Bret Easton Ellis, Henning Mankell, J.D Salinger

Musikk: Frode har sagt at jeg må si «Dance with A Stranger»...de skal visst lage ny plate...

Artist: Frode...ikke slå!!! Ok, da: Frode Alnæs

Mat og drikke: bestemors middag, cognac

Drømmejobben: er under utvikling

Verste tv-minne: kommer ikke på noe

Beste tv-minne: de nær 300 direktesendingene i Metropol Live

Aktuelle med Fadderaksjonen 2001 lørdag på TV2.

Hele Norges coronakart