«BroShow på NRK 3:

- Vi tester om man kan kalle noen «svarting», «pakkis» eller «neger» offentlig

Nå kommer programmet kringkastingssjefen ikke turte å se. - Vi ville aldri begrenset dem, eller deres kreativitet, sier Thor Gjermund Eriksen til Dagbladet.

NY LEKEPLASS: NRK-programledere Aon Raza Naqvi (27), Abiel Tesfai (29) og Mikkel Niva (28) står bak «BroShow», som de beskriver som et dønn ærlig talkshow for ungdom. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
NY LEKEPLASS: NRK-programledere Aon Raza Naqvi (27), Abiel Tesfai (29) og Mikkel Niva (28) står bak «BroShow», som de beskriver som et dønn ærlig talkshow for ungdom. Foto: Knut-Eirik Lindblad / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Ikke omtal programmet som multikulturelt, ikke urbant heller, og skal skal du skrive at det ligner på «Migrapolis», så skriv «Nigrapolis», fleiper skribent og musiker Aon Raza Naqvi (27) og P3-profil Abiel Tesfai (29) til Dagbladet.

- La han kalle det urbant, da, ikke gjør det så vanskelig, skyter sistemann, komiker Mikkel Niva (28), inn.

Mye på hjertet

Når programledertrioen med opphav fra henholdsvis Larvik, Oslo og Elverum setter i gang med å fortelle om deres felles NRK-baby, «BroShow», hagler det uavbrutt med referanser, engelske avbrytelser og digresjoner. De har mye på hjertet.

I «STUDIO»: Programmet er spilt inn på ulike steder i Oslo som spill- og eventhuset House of Nerds og ballparken på Grünerløkka. Foto: NRK
I «STUDIO»: Programmet er spilt inn på ulike steder i Oslo som spill- og eventhuset House of Nerds og ballparken på Grünerløkka. Foto: NRK Vis mer

- Dere er alle fra forskjellige steder, hvordan påvirker det programmet?

- Jeg har vokst opp på flere plasser. Fra Hedmark og Østfold tar jeg med det joviale, men det er gjennom tida på Haugenstua i Oslo vi har noe felles. Jeg kan bruke ord som «wallah», og har en halvbror fra Somalia, sier Niva og tester ut ny slang han plukket opp samme dag, til latter fra kompisene.

- Fargeblind oppvekst

- Som du skjønner, vi sporer av mye, presiserer Raza Naqvi og fortsetter:

- Larvik er en liten by med mange fargerike personligheter, og det var der jeg fikk interessen for tekst, musikk og underholdning. Inspirasjon fra lokale helter og forbilder som Ingvar Ambjørnsen tar jeg også med meg, sier han før Tesfai bryter inn:

- Erfaringene mine fra oppveksten i Oslo. Jeg levde i et fargeblindt nabolag, og skjønte ikke at jeg var svart før jeg var eldre.

Raza Naqvi begynner å le høyt.

- He-he, bare le du. At det var fargeløst gjør at jeg skjønner både Aon og Mikkel, men de skjønner kanskje ikke hverandre like godt.

Tester raseskjellsord

Og for dem som ble usikre: Ovennevnte «Nigrapolis» er, foruten å kødde med det svært politisk korrekte kose-integreringsprogrammet «Migrapolis», en lite politisk korrekt referanse til hudfarge. Rasismebegreper er et av temaene de utforsker i programmet.

GUTTEPRAT: «Broshow» er NRK-programledere Aon Raza Naqvi (27), Abiel Tesfai (29) og Mikkel Niva (28) sin nye lekeplass. Stikkord er ærlig prat og grensetesting. Video: NRK Vis mer Vis mer

- Vi tar for eksempel opp temaet rase. Jeg er brun, Abiel er brunere, og Mikkel er ikke brun i det hele tatt. Vi prater om det, og så tester vi om man kan kalle noen «svarting», «pakkis» eller «neger» offentlig. Ikke greit, men blant enkelte kan det være lov. Samtidig, det kommer an på hva slags forhold man har til hverandre, ikke hvor man kommer fra, sier Raza Naqvi.

Hva blir folk støtt av?

Et av hovedmålene, slik Dagbladet tolker den særdeles engasjerte informasjons-strømmen fra programlederne, er å analysere og diskutere Norges mellommenneskelige og kulturelle barrierer. Grenser skal dyttes på og ærlighet skal testes.

Hva blir folk støtt av? Hvem blir kriminelle? Hva er lojale venner? Gjennom sju programmer skal de dra nytte av sin egne livserfaringer til diskusjon og refleksjon Personlige grenser blir testet med hjelp av stunts og videoinnslag.

«BroShow» ønsker å henvende seg direkte til målgruppa, ungdom under 20. Studio flyttes til forskjellige lokasjoner i Oslo fra program til program. Kravet er at det er et sted de selv, eller unge møtes.

HAR DET MORO: Aon Raza Naqvi (27), Abiel Tesfai (29) og Mikkel Niva (28) er blitt gode venner både foran og bak kamera. Foto: Knut-Eirik Lindblad
HAR DET MORO: Aon Raza Naqvi (27), Abiel Tesfai (29) og Mikkel Niva (28) er blitt gode venner både foran og bak kamera. Foto: Knut-Eirik Lindblad Vis mer

Setter ting på spissen

- Hvorfor var det så viktig å lage dette programmet?

- Jeg vil få fram ærligheten mellom kompiser. Å diskutere ting man vanligvis ikke tør å ta opp. Man har en helt annen tone og driver mye mindre selvsensur på hyttetur, enn ute blant folk, sier Tesfai, som opprinnelig står bak konseptet.

- Ingen blir fortalt hvordan de skal leve livet sitt, men vi prater om ting vi selv lurte på da vi var på den alderen. Kanskje vi kan gi noen svar, sier Niva.

- Vi setter ting på spissen, men med en seriøs undertone. Det handler om oss, men også noe større, sier Raza Naqvi.

Plutselig tar de seg selv i å avsløre for mye av handlingen. Det blir stille lenge nok til å få inn et spørsmål.

Utfordrer stoltheten

- Hva har dere lært om dere selv?

- Jeg har tidligere holdt synspunktene mine for meg selv, og ikke turt å reflektere høyt. Det lønner seg å ta opp meningene sine, diskutere og stå for dem. Da står man stødigere i seg selv, sier Niva.

- Jeg er egentlig ganske lukket, men er blitt mer åpen. En kompis ringte å fortalte han skulle bli pappa, og jeg begynte å grine. Sånne ting, sier Tesfai.

- Mikkel har blitt politisk aktivist, og Abiel gråter av alt. Jeg derimot, er den samme, kommer det fra sistemann.

- Neida, jeg har lært å tørre å være sårbar og bli driti ut. Jeg har ikke alltid vært god på å utfordre stoltheten min, men ved å sette meg selv i uvante posisjoner har jeg klart det. Det er en bra ting, sier Raza Naqvi.

POLITI: I en av episodene tester «BroShow»-profilene hvem som er den beste politimannen. Foto: NRK
POLITI: I en av episodene tester «BroShow»-profilene hvem som er den beste politimannen. Foto: NRK Vis mer

- Vår lekeplass

Trioens lefling med tabuer og kontroversielle temaer gjør det er stor sannsynlighet for at det blir telefonert et par advarsler hjem i løpet av senhøsten, meddeles det.

- Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sa på høstlanseringen til NRK at «BroShow» var det eneste programmet han ikke hadde turt å se på, sier karene fornøyd og gliser.

- Programmet er vår lekeplass, på våre premisser, men vi tar opp temaer ungdom bryr seg om, ting de møter hver dag. Jeg håper at noen våkner opp, og ser seg litt om i det selvsentrerte samfunnet vi lever i, sier Tesfai.

- Helt avslappet

Kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, sier humoristisk til Dagbladet at når det kommer til «BroShow» er det meningen at han som ansvarlig redaktør for prosjektet skal være litt bekymret.

- Disse karene er modige, og det er viktig at «BroShow» tar tak i temaer som er vanskelig å snakke om. NRK har en lang tradisjon for dette, og jeg har alltid forsvart den om det har vært korsveier med kritikk, sier Eriksen til Dagbladet.

- Vi ville aldri begrenset dem, eller deres kreativitet, legger han til.

Det er fortsatt ikke kjent om NRK-sjefen har sett programmet, men «BroShow» er tilgjengelig for strømming, i dag, fredag 28. august.