Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Vi tjener rått på verdens største humanitære krise

Norges janusansikt.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert tiende minutt dør et barn i Jemen. Mer enn 22 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp. Åtte av ti innbyggere mangler mat, rent vann, brensel og akutt helsehjelp. Millioner står i fare for å dø av sult. En million er smittet av kolera. FN kaller krisen i Jemen for «den mest alvorlige humanitære krisen i verden».

De siste to åra har krigen gjort situasjonen uholdbar. Skoler og sykehus, barn og begravelser bombes. Alle de krigførende partene i konflikten har brutt den internasjonale humanitærretten, og FNs generalsekretær har listet hele den saudi-ledede koalisjonen som en part som begår grove forbrytelser mot barn i krig. Nyhetsbyrået AP har meldt om hemmelige fengsler og tortur. En uavhengig ekspertgruppe skal undersøke menneskerettighetsbrudd i Jemen.

I denne situasjonen, beskrevet som «et helvete på jord», gjør Norge to ting: Vi bistår med mye nødhjelp. Og vi profitterer på våpeneksport til de krigførende partene.

Dobbeltmoral er bedre enn ingen moral, og i 2017 ga Norge 212 millioner kroner i nødhjelp til det krigsherjede landet. Det tilsvarte 2,2 prosent av det totale beløpet de ulike giverlandene forpliktet seg å gi. Norske hjelpeorganisasjoner har gått sammen om aksjonen «Still sulten» og samlet inn store beløp for å hindre hungersnød både i Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria. Til tross for store problemer med å få nødhjelpen fram til dem som trenger det, er det ingen tvil om at den er livsviktig og redder mange.

Samtidig: Da krigen startet, trappet Norge opp våpeneksporten. Norge har fra 2014 til 2016 nær seksdoblet vår eksport av forsvarsmateriell til land i den saudi-ledede koalisjonen. Våpeneksportmeldingen som kom før jul viste at Norge har økt salg av ammunisjon og våpen til De forente arabiske emiratene. Den viser også at vi selger såkalt A-materiell, altså militært materiell som kan ta liv, til Kuwait, Qatar og Oman. Videre er det åpnet for å selge annet militært materiell til Saudi-Arabia. Utenriksdepartementet (UD) definerte alle disse landene som «framvoksende og potensielle markeder for norsk forsvarsindustri».

Mandag la Houthi-opprørere ut en video som tilsynelatende viser dem fiske opp en autonom undervannsfarkost (AUV) av typen Remus 600 fra Kongsberg Gruppen, i selve krigssonen utenfor vestkysten av Jemen. VG dekket saken onsdag. Videoen er ikke endelig bevis. Men UDs utskremte kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen bare gjentok mantraet vi nå har hørt så mange ganger fra politisk ledelse: at det ikke er noen grunn til å tro at norsk forsvarsmateriell faktisk er benyttet i Jemen. Det ville vært komisk om det ikke var så tragisk.

Reglene våre for eksportkontroll er blant verdens strengeste. Det skulle da bare mangle. Regelverket sier at Norge ikke tillater salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer.

Likevel ser vi altså gang etter gang at regelverket og kontrollrutinene ikke er gode nok. Norske panserbrytende rakettkastere ble brukt av Israel på Gazastripen. Utrangerte missiltorpedobåter fra Forsvaret havnet hos en krigsherre i Nigeria. Nå har vi definitivt grunn til å frykte at norske våpen blir brukt i Jemen.

I 2016 stoppet Norge eksporten av A-materiell til Emiratene. Den gang fryktet UD at norsk ammunisjon kunne anvendes med fare for brudd på humanitærretten i Jemen. Stortingsflertallet ba regjeringen utrede et mer robust eksportregelverk, med tydeligere forbudsbestemmelser i lov eller forskrift. De fikk ingen utredning, men synsing. UD slo fast at den internasjonale våpenhandelsavtalens bestemmelser var godt nok ivaretatt.

I august åpnet regjeringen så igjen for salg til Emiratene – til protest fra alle de andre partiene på Stortinget. Nå har de stanset salget på ny. Det er bra, men det er ikke godt nok.

Stortinget bør nå kreve at regjeringen utreder lovverket skikkelig. I tillegg bør det granskes om norsk utstyr har blitt brukt i krigen i Jemen. Opposisjonen bør dessuten sette makt bak kritikken, og om ei drøy uke støtte SVs forslag om å «stoppe all eksport av alt forsvarsmateriell og våpen til alle land som kriger i Jemen».

En humanitær stormakt bør kunne se seg selv i speilet uten å møte krigsprofitørens ansikt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!