KOMMENTARER

Vi tjener rått på verdens største humanitære krise

Norges janusansikt.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvert tiende minutt dør et barn i Jemen. Mer enn 22 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp. Åtte av ti innbyggere mangler mat, rent vann, brensel og akutt helsehjelp. Millioner står i fare for å dø av sult. En million er smittet av kolera. FN kaller krisen i Jemen for «den mest alvorlige humanitære krisen i verden».

De siste to åra har krigen gjort situasjonen uholdbar. Skoler og sykehus, barn og begravelser bombes. Alle de krigførende partene i konflikten har brutt den internasjonale humanitærretten, og FNs generalsekretær har listet hele den saudi-ledede koalisjonen som en part som begår grove forbrytelser mot barn i krig. Nyhetsbyrået AP har meldt om hemmelige fengsler og tortur. En uavhengig ekspertgruppe skal undersøke menneskerettighetsbrudd i Jemen.

I denne situasjonen, beskrevet som «et helvete på jord», gjør Norge to ting: Vi bistår med mye nødhjelp. Og vi profitterer på våpeneksport til de krigførende partene.

Dobbeltmoral er bedre enn ingen moral, og i 2017 ga Norge 212 millioner kroner i nødhjelp til det krigsherjede landet. Det tilsvarte 2,2 prosent av det totale beløpet de ulike giverlandene forpliktet seg å gi. Norske hjelpeorganisasjoner har gått sammen om aksjonen «Still sulten» og samlet inn store beløp for å hindre hungersnød både i Jemen, Somalia, Sør-Sudan og Nigeria. Til tross for store problemer med å få nødhjelpen fram til dem som trenger det, er det ingen tvil om at den er livsviktig og redder mange.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer