DEBATT

Bioteknologiloven

Vi tør å sette grenser i etiske spørsmål

KrF og SV har vært viktige alliansepartnere i kampen mot betalt eggdonasjon og kommersialisering av kvinnekroppen. Nå har SV sviktet denne linjen.

MARKED: KrF frykter at eggdonasjon vil bidra til å legitimere det internasjonale fertilitetsmarkedet med kjøp av egg, donorer og surrogatmødre, skriver Geir Jørgen Bekkevold, her sammen med KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
MARKED: KrF frykter at eggdonasjon vil bidra til å legitimere det internasjonale fertilitetsmarkedet med kjøp av egg, donorer og surrogatmødre, skriver Geir Jørgen Bekkevold, her sammen med KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladets lederartikkel 11. mai hevdes det at KrF skal ha misbrukt sin forhandlingsposisjon da vi i regjeringsplattformen fikk gjennomslag for å forhindre liberalisering av bioteknologiloven og turte å sette grenser i etiske dilemmaer.

Er det virkelig slik at Dagbladet mener at et politisk parti ikke har sin demokratiske rett til å kjempe for sine hjertesaker i en forhandlingsposisjon? Eller kommer Dagbladets syn på bioteknologi i veien for demokratiske prinsipper, for det er vel legitimt av et parti å få gjennomslag for hjertesaker, eller?

Forslagene fra Ap, SV og Frp, går blant annet ut på å tillate eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og tidlig ultralyd til alle gravide. Med disse forslagene går man etter KrFs mening bort fra hva som er til det beste for barna og lar voksnes ønsker være førende. Spørsmål om bioteknologi er ikke bare spørsmål om hva som er teknisk mulig, men også om hva som er etisk forsvarlig.

FNs barnekonvensjon slår fast at det er en rettighet «å kjenne sine foreldre og få omsorg fra dem». KrFs nei til forslag som løsriver barn fra hvor de kommer fra, handler om barnas rettigheter og behov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer