LEDER

Vi trenger bred debatt

Dårlig tid er ikke et argument for ensidig politikk.

PRESSET:  Statsminister Erna Solberg (H).
PRESSET: Statsminister Erna Solberg (H). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Denne uka har tonen mellom Høyre i regjering og opposisjonspartiene hardnet til om asylsituasjonen. Et overveldende flertall av partiene på Stortinget, er blitt enige om at asylpolitikken skal strammes inn, for situasjonen har endret seg. Men nå virker det som om statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende mener at alle forsøk på å bringe inn andre elementer inn i den politiske debatten, er unødvendig støy som saboterer innstrammingene.

Onsdag gikk Venstre, KrF, Ap, SV og MDG inn for å gi midlertidig arbeidstillatelse til asylsøkere. Sp sluttet seg imidlertid til regjeringspartiene, dermed fikk ikke forslaget flertall. Erna Solberg ga samarbeidspartiene indirekte refs og sa at man må passe seg for å sende signaler som gjør at mennesker på flukt eller på vandring trekkes til Norge.

Solberg avviste allerede tirsdag de fleste av Venstres forslag i asylforhandlingene, noe Venstre-leder Trine Skei Grande reagerte på. Venstre har i tillegg til innstramningsforslag, kommet med en rekke punkter som har som formål å bedre integrering og mottak av flyktninger. Erna Solberg krever slutt på «seminar-politikk».
Med i bildet hører også det at Børge Brende har gjentatt Frp?s påstand om at Arbeiderpartiets landsmøtevedtak bidro til at flere asylsøkere kom til Norge. Brende sier at alle må være seg bevisst hvilke signaler man sender.

Regjeringen har dårlig tid og en tøff jobb foran seg når det gjelder å få kontroll over situasjonen. Vi har forståelse for at innstramminger prioriteres først. Samtidig er det viktig å beholde flere tanker i hodet. Det er feil å legge lokk på politisk debatt av frykt for eventuelle signaleffekter nye forslag kan gi. Det er helt nødvendig å breie ut debatten. Norge er i ferd med å få en ny asylpolitikk i ekspressfart.

Selv om man lykkes med innstrammende tiltak, vil det innen utgangen av året ha kommet rekordmange asylsøkere til Norge. Et stort antall av disse, vil få opphold. Noen må snu. Alle disse menneskene må håndteres på en skikkelig måte. Det krever at integrering og mottak blir store tema. Opposisjonen har samtykket til innstramminger. Men Høyre og Frp kan ikke regne med å få utforme politikken alene. De hensynene som KrF, Venstre og til dels Ap målbærer i forhandlingene, må også få gjennomslag. Dårlig tid er ikke et argument for ensidig politikk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer