DEBATT

Regjeringskvartalet:

Vi trenger dette minnet

Først ser jeg Picasso og Nesjar sitt veggmaleri, så trer treplatene som dekker de knuste vinduene frem. Kunst foran ødeleggelse. Sivilisasjon foran destruksjon.

Bevar: Dronebilde av Regjeringskvartalet med Y-blokka (venstre) Høyblokka og G-blokka (høyre).
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Bevar: Dronebilde av Regjeringskvartalet med Y-blokka (venstre) Høyblokka og G-blokka (høyre). Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I går passerte jeg Y-blokka. Jeg kom gående fra Akersgata, og det første jeg ser er sola som skinner på Picasso og Nesjar sitt veggmaleri. Jeg stopper opp. Til høyre for maleriet, dekket bak brune treplater er de knuste vinduene i Y-blokka. Noe blir stille inni meg, for området er fortsatt preget av å ha vært en krigssone.

Jeg blir stående. Det som setter i gang minnene og bildene som strømmer på er veggmaleriet mot treplatene. Kontrasten mellom det konstruktive og destruktive.

Vi trenger dette minnet, for Y-blokka er åsted for et felles traume. Og det føles det galt å sminke bort eller helt dekke til skadene. Y-blokka representerer oss - kroppen vår, og det fellesskapet vi må verne om for at samfunnet ikke skal bryte sammen.

Jeg mener ikke nødvendigvis at alle bygningene og området må bevares nøyaktig som det står og ser ut nå. Men ved å ta med oss det uttrykket skadene har, og implementere det i renoveringen av bygningsmassen, kan vi kanskje også bevare frykten for de destruktive kreftene.

Bør vi ta innover oss viktigheten av å verne om de fysiske arrene? For livet går videre, og kommende generasjoner vil ikke ha den erfaringen av terrorhandlingen 22. juni 2011 som vi har.

Vi vet alle hvordan krig ser ut på TV. Men krigen er alltid et annet sted. Å bevare Y-blokka og det uttrykket den har nå ( i overført betydning), handler om viktigheten av å kunne samles om et åpent, friskt og sivilisert demokrati.

Det er mange som reagerer på at Y-blokka skal rives og det skjønner jeg godt. La Y-blokka stå som et uttrykk på det som kan ramme oss og det som kan samle oss.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer