DEBATT

Debatt: EØS-avtalen

Vi trenger en debatt om EØS-avtalens framtid

EØS-avtalen har vist seg å få konsekvenser man ikke forutså den gangen avtalen ble inngått for nær 25 år siden.

ÅPEN FOR DEBATT: – Et stort politisk flertall sitter stilltiende og slutter seg til alt Brussel krever, slår Christian Tybring-Gjedde (Frp) fast. Han mener det er på høy tid å diskutere EØS-avtalens framtid. Foto:  Jørn H. Moen / Dagbladet
ÅPEN FOR DEBATT: – Et stort politisk flertall sitter stilltiende og slutter seg til alt Brussel krever, slår Christian Tybring-Gjedde (Frp) fast. Han mener det er på høy tid å diskutere EØS-avtalens framtid. Foto:  Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere ledende politikere i Europa uttrykker skepsis til et mer sammenvevd Europa. De ønsker mer nasjonal frihet og mindre rettsliggjøring av politikken. I Norge fortsetter derimot alt som før, og et stort politisk flertall sitter stilltiende og slutter seg til alt Brussel krever.

De som ønsker en bredere politisk debatt om EØS-avtalens konsekvenser blir raskt anklaget for useriøs synsing. Eliten vil det slik. Mantraet er at EØS-avtalen tjener Norge godt og at det ikke finnes noen mulighet for et alternativt europeisk handelssamarbeid. Elitens konklusjon bygger på premisset om at det som hevdes å være bra for norsk næringsliv automatisk er bra for nordmenn flest. Så enkelt er det imidlertid ikke. En slik konklusjon forutsetter at alle former for makroøkonomisk vekst samtidig gir mikroøkonomiske fordeler for den enkelte. Det er ikke gitt.

Alle land har økonomisk vekst som overordnet mål. All økonomisk politikk baseres på en slik målsetting. Antakelsen er at økonomisk vekst innebærer mer lønnsomme bedrifter, flere i arbeid og dermed større skatteinntekter til staten. Inntekter som staten på ulikt vis kan benytte til å øke folks velferd. Det er liten tvil om at EØS-avtalen har bidratt til økonomisk vekst. Handel over landegrensene har gjort Norge betydelig rikere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer