Vi trenger en havarikommisjon for mobbesaker

Hver gang mobbing forekommer, har kommunen og skoleledelsen havarert.

Antimobbeprogram: Gode antimobbeprogram med solid finansiering er viktig, skriver Idun Bortne. Foto: Privat.
Antimobbeprogram: Gode antimobbeprogram med solid finansiering er viktig, skriver Idun Bortne. Foto: Privat.Vis mer
Meninger

Skolene og kommunen er ansvarlig for elevenes ve og vel når de er på skolen. Hver gang mobbing forekommer, har kommunen og skoleledelsen havarert: de har ikke ivaretatt barna eller det ansvaret de har overfor både de barna som blir mobbet og de som mobber. Bergen Venstre vil derfor opprette en egen «havarikommisjon» for mobbesaker.

Mobbesaker hos Fylkesmannen øker stadig. Kristiansand kommune er idømt erstatningsansvar for et mobbeoffer i Tingretten, og en rektor ble kjent straffeskyldig for manglende håndtering av en mobbesak. Utviklingen der barn får et sterkere rettsvern mot mobbing, og foreldre blir mer oppmerksomme på hvilke rettigheter de har, er veldig bra og i tråd med både barnekonvensjonen og arven etter Castberg. Kommunen må støtte opp om og legge til rette for en slik utvikling.

Barn blir ikke født som mobbere. I de verste mobbesakene er det mange ledd av offentlige institusjoner som har sviktet totalt. Vi må ansvarliggjøre det offentlige og få uavhengige vurderinger av hvor i systemet det går galt. Gode antimobbeprogram med solid finansiering er viktig. Men slik situasjonen er nå, er det alt for tette skott mellom hver skole og hvert mobbeprogram. Det er viktig at vi får ut all mulig læring av hva som ble gjort rett og hva som ble gjort galt i mobbesakene.

Vi må ikke glemme at de ansatte på skolene har et ansvar for at mobbing ikke forekommer, og at kommunen igjen har et arbeidsgiveransvar for de ansatte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.