NESTE ÅR: Når generalsekretær Ban Ki-moon går av som FNs generalsekretær neste år, er det viktig at han avløses av en kvinne, mener artikkelforfatteren.
Foto: EPA / NTB Scanpix
NESTE ÅR: Når generalsekretær Ban Ki-moon går av som FNs generalsekretær neste år, er det viktig at han avløses av en kvinne, mener artikkelforfatteren. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

Vi trenger en kvinnelig FN-sjef - fordi det er 2016!

Vi har større forventninger til en ny generalsekretær i FN enn at hun er kvinne.

Leder

«Fordi det er 2015», sa den kanadiske statsministeren, Justin Trudeau, på spørsmålet om hvorfor halvparten av hans regjering besto av kvinner.

Når spørsmålet om hvorfor det trengs en kvinnelig generalsekretær i FN kommer opp, er det fristende å la seg inspirere til å svare «fordi det er 2016». Og det er sant: Det finnes nok kvalifiserte kvinner i verden til å utfordre enhver mannlig kandidat.

Men å være kvinne er like lite kvalifiserende i seg selv som det å være mann. FOKUS som pådriver for kvinners menneskerettigheter og nasjonal komite for UN Women i Norge har større forventninger til den forhåpentligvis første kvinnelige generalsekretæren i FN: En av de første oppgavene bør være å rekruttere flere kvinner i ledende stillinger I FN-systemet.

Til tross for at kvinner deltar aktivt i FN-systemet, er de håpløst underrepresentert på ledernivå i organisasjonen og særlig på områder utenfor sosial sektor.

Dernest må generalsekretæren sørge for at seksuelle overgrep og vold mot kvinner i regi av FN-soldater opphører og at overgrep som har funnet sted blir rettsforfulgt og sanksjonert.

Temaet kom for alvor på dagsorden etter krigen i Bosnia på 90-tallet. FNs fredsbevarende styrker som var tilstede bidro til overgrep og menneskehandel. Det er en skam at soldater i verdenssamfunnets og fredens tjeneste tillates å bryte menneskerettighetene på denne måten. Og det er en skam at det fremdeles skjer i dag.

Kvinners erfaringer i krig og konflikt skiller seg ofte fra det menn opplever. Dette ble lenge ignorert i internasjonal sammenheng. I de senere år er seksuell vold som strategi i krig blitt adressert, og kvinners deltakelse i fredsprosesser og gjenoppbygging er kommet på agendaen.

Men fortsatt utgjør kvinner bare ni prosent av de involverte i fredsforhandlinger. Når vi vet hvor viktig det er for en varig fred at kvinners erfaringer og meninger inkluderes, er det oppsiktsvekkende dårlig representasjon.

Den nye generalsekretæren må sikre at kjønnsdimensjonen av agenda 2030 (også kjent som bærekraftsmålene) etterprøves og at likestillingsmålene drives fram. Det krever utholdenhet, systematikk og sterk vilje. Det er ikke nok å være kvinne for å få til dette - men det hjelper!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.