<strong>OVERDOSER:</strong> Artikkelforfatteren deler Mathilde Tybring-Gjeddes ambisjoner for norsk ruspolitikk, men mener løsningene hun peker på ikke er tilstrekkelige. Foto: NTB Scanpix
OVERDOSER: Artikkelforfatteren deler Mathilde Tybring-Gjeddes ambisjoner for norsk ruspolitikk, men mener løsningene hun peker på ikke er tilstrekkelige. Foto: NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Rusomsorg

Vi trenger en norsk rusreform

Når ca 260 mennesker dør av overdose hvert år, har vi ikke tid til å vente på Høyres forsøk, utredninger og høringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Høyre har i regjering vist stor reformvilje de siste fire årene. Det er synd den samme reformviljen mangler på et område hvor norsk politikk har feilet totalt.

<strong>STORTINGSKANDIDAT:</strong> Grunde Almeland (V).
STORTINGSKANDIDAT: Grunde Almeland (V). Vis mer

Mathilde Tybring-Gjedde (H) er inne på noe viktig i sitt innlegg: Norge har et rusproblem. Jeg deler hennes ambisjoner for norsk ruspolitikk – at vi skal ha en verdig rusomsorg, redusere overdosedødsfall og skade. Når vi straffer i stedet for å behandle, og som resultat blir liggende på overdosetoppen i Europa, er det klart at vi gjør noe feil. Men løsningene Tybring-Gjedde peker på er ikke tilstrekkelige.

Venstre ønsker grunnleggende endringer i norsk og internasjonal ruspolitikk. Målet må være å redusere skade for brukere og samfunn, og derfor trenger vi å se på alternative måter å regulere rusmidler som i dag er forbudt. Etter Høyres landsmøtevedtak om å tillate røyking av heroin i sprøyterommene, stanset de et forslag på Stortinget om å tillatte nettopp dette. Når ca 260 mennesker dør av overdose hvert år, har vi ikke tid til å vente på Høyres forsøk, utredninger og høringer. At Høyre også har stanset forslag om å gjøre om sprøyterommene til brukerrom, ved å tillate bruk av andre stoffer enn heroin, viser at Høyre er en bremsekloss i kampen for en verdig rusomsorg.

Alle som sliter med rusavhengighet må få hjelp umiddelbart. For å sikre en verdig rusomsorg er det på tide å åpne for heroinassistert behandling. Vi vet det fungerer. Da er det ikke tilstrekkelig å bare innføre et forsøk. Over for lang tid har vi tatt et bastant og blindt moralsk standpunkt overfor narkotiske stoffer, heller enn å fokusere på menneskene stoffene knesetter. Vi trenger ikke bare «et viktig steg i riktig retning», vi må tørre å ta steget fullt ut. Venstre kjemper for en norsk rusreform.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer