OVERDOSER: Artikkelforfatteren deler Mathilde Tybring-Gjeddes ambisjoner for norsk ruspolitikk, men mener løsningene hun peker på ikke er tilstrekkelige. Foto: NTB Scanpix
OVERDOSER: Artikkelforfatteren deler Mathilde Tybring-Gjeddes ambisjoner for norsk ruspolitikk, men mener løsningene hun peker på ikke er tilstrekkelige. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Rusomsorg

Vi trenger en norsk rusreform

Når ca 260 mennesker dør av overdose hvert år, har vi ikke tid til å vente på Høyres forsøk, utredninger og høringer.

Meninger

Høyre har i regjering vist stor reformvilje de siste fire årene. Det er synd den samme reformviljen mangler på et område hvor norsk politikk har feilet totalt.

STORTINGSKANDIDAT: Grunde Almeland (V).
STORTINGSKANDIDAT: Grunde Almeland (V). Vis mer

Mathilde Tybring-Gjedde (H) er inne på noe viktig i sitt innlegg: Norge har et rusproblem. Jeg deler hennes ambisjoner for norsk ruspolitikk – at vi skal ha en verdig rusomsorg, redusere overdosedødsfall og skade. Når vi straffer i stedet for å behandle, og som resultat blir liggende på overdosetoppen i Europa, er det klart at vi gjør noe feil. Men løsningene Tybring-Gjedde peker på er ikke tilstrekkelige.

Venstre ønsker grunnleggende endringer i norsk og internasjonal ruspolitikk. Målet må være å redusere skade for brukere og samfunn, og derfor trenger vi å se på alternative måter å regulere rusmidler som i dag er forbudt. Etter Høyres landsmøtevedtak om å tillate røyking av heroin i sprøyterommene, stanset de et forslag på Stortinget om å tillatte nettopp dette. Når ca 260 mennesker dør av overdose hvert år, har vi ikke tid til å vente på Høyres forsøk, utredninger og høringer. At Høyre også har stanset forslag om å gjøre om sprøyterommene til brukerrom, ved å tillate bruk av andre stoffer enn heroin, viser at Høyre er en bremsekloss i kampen for en verdig rusomsorg.

Alle som sliter med rusavhengighet må få hjelp umiddelbart. For å sikre en verdig rusomsorg er det på tide å åpne for heroinassistert behandling. Vi vet det fungerer. Da er det ikke tilstrekkelig å bare innføre et forsøk. Over for lang tid har vi tatt et bastant og blindt moralsk standpunkt overfor narkotiske stoffer, heller enn å fokusere på menneskene stoffene knesetter. Vi trenger ikke bare «et viktig steg i riktig retning», vi må tørre å ta steget fullt ut. Venstre kjemper for en norsk rusreform.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.