KOMMENTARER

Aktiv dødshjelp:

Vi trenger en ny abortdiskusjon - om aktiv dødshjelp

Norge bør også ta sine etiske prinsipper opp til ny vurdering. Det er på tide å åpne for aktiv dødshjelp, skriver Amanda Schei.

MÅ TENKE NYTT: Når virkeligheten endres, må vi også endre spillereglene, skriver Amanda Schei. Tegning: Finn Graff.
MÅ TENKE NYTT: Når virkeligheten endres, må vi også endre spillereglene, skriver Amanda Schei. Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

* Denne kommentaren ble publisert 9. august i fjor. Vi henter den fram igjen i forbindelse med historien om kreftsyke Inger Staff-Poulsen, som tok sitt eget liv og fortalte sitt syn på aktiv dødshjelp i en kronikk i Dagbladet i helga.

«Det virker som en del gamle, moralske dommer står for fall om dagen» sa Aksel Braanen Sterri til Vårt Land på lørdag. Han gir ut bok om aktiv dødshjelp til våren. Jeg er ikke like sikker på at vi er der ennå, men jeg håper han har rett.

Ulike former for dødshjelp er institusjonalisert og legalisert i flere land det er naturlig for Norge å sammenlikne seg med, som Nederland, Belgia og Canada. Norge har lenge vært konservativt i bioetiske spørsmål, men det er jammen på tide at vi også tørr å ta steget inn i det 21. århundret.

De vestlige samfunnene har forandret seg dramatisk bare de siste 70 åra, med økt levestandard og levealder, delvis forårsaket av framskritt i den medisinske teknologien. Vi dør ikke lenger av de samme sykdommene som før, svært mange lever med kronisk sykdom, og alvorlig syke mennesker kan holdes i live lenger på tross av organsvikt, sykdom og lidelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer