LEDER

Vi trenger en ny barnevernsdebatt

Noe er åpenbart galt når unge mennesker kraftig eskalerer sin rusbruk, og setter livet i fare, under Barnevernets omsorg.

Vi trenger en ny barnevernsdebatt
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet bringer i dag historien om Hanne (18), «Marie» (17) og Karina (19). De var bestevenninner, og i barnevernets omsorg ble alle tre heroinavhengige og prostituerte seg. I dag er to av dem døde. Den tredje har flere titalls overdoser bak seg.

Barnevernet har en vanskelig jobb. De som barnevernet overtar ansvaret for, har som regel opplevelser bak seg som de fleste av oss har vanskelig for å forstå rekkevidden av. Hvordan det preger et ungt menneske å være utsatt for omsorgssvikt er ikke intuitivt, og det er ikke forutsigbart. Det finnes ingen eksakt fasit, derfor må vi stadig diskutere hva vi gjør og hvordan vi gjør det. Slik at ikke pendelen svinger for langt i den ene eller andre retningen i valg av metoder.

Det har i noen år nå vært kritisk oppmerksomhet rundt Barnevernets bruk av tvang. Det har vært helt nødvendig. Historien om «Glassjenta», som Stavanger Aftenbladet publiserte i 2016, fortalte oss hvor ille det kan gå. Den sier også noe om hvor seige endringsprosesser i store, offentlige systemer er. Arbeidet for å redusere tvangsbruk startet tross alt ikke med historien i Stavanger Aftenblad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer