LEDER

Kriminalomsorgen:

Vi trenger en ny debatt om forbrytelse og straff

Dagens kurs svekker suksessformelen ved den norske kriminalomsorgen.

Det er behov for en ny og bedre kriminalomsorg: Her ansvarlig statsråd, Justisminister Per Willy Amundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Det er behov for en ny og bedre kriminalomsorg: Her ansvarlig statsråd, Justisminister Per Willy Amundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En hard linje mot dem som bryter samfunnets regler er en kjenningsmelodi for norsk høyreside. Strenge straffer begrunnes med en oppfatning om at folks allmenne rettsfølelse tilsier at forbrytere ikke skal slippe billig unna. Tidligere i år foreslo regjeringen derfor å heve strafferammen fra 21 år til 40 år for alvorlige forbrytelser i tilfeller der det var begått flere lovbrudd. Tidligere justisminister Anders Anundsen forsvarte forslaget med at det var urimelig at straffen for hvert lovbrudd ikke blir lagt oppå hverandre.

Forslaget ble møtt med knusende kritikk. Den pensjonerte lagmannsdommeren Iver Huitfeldt mente for eksempel forslaget ville bety at ««human strafferettspleie» i realiteten kastes på historiens skraphaug». Vi kalte forslaget både inhumant og ineffektivt.

Regjeringens forslag er et godt eksempel på dreiningen i debatten om kriminalomsorg de siste årene. Det offentlige ordskiftet har handlet mer om forbrytelse og straff enn rehabilitering og forebygging. Med Fremskrittspartiet i Justisdepartementet har oppmerksomheten i stor grad vært rettet mot reduksjon av soningskøen, primært ved utbygging av nye fengselsplasser og leieavtaler med nederlandske fengsler, samt nevnte tilstramminger i strafferammene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer