FEILSLÅTT RESSURSBRUK: Det synes som feilslått ressursbruk å beholde dagens Nationaltheater som hovedscene for norsk teaterkunst, skriver Morten O. Mohr. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FEILSLÅTT RESSURSBRUK: Det synes som feilslått ressursbruk å beholde dagens Nationaltheater som hovedscene for norsk teaterkunst, skriver Morten O. Mohr. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Nationaltheateret:

Vi trenger en ny hovedscene for norsk teaterkunst

Teater i museum?

Meninger

Christiania Theater åpnet i 1837 ved Bankplassen i Oslo, som Norges første institusjonsteater. Der holdt det til i 62 år, frem til 1899, da dagens Nationaltheatret, som et viktig ledd i datidens nasjonalitetsbygging, åpnet. Det er dermed snart 120 år siden siste fornyelse.

Vi bør derfor, med basis i et ønske om å optimalisere forholdene for, og utviklingen av, vår nasjonale teaterkunst, spørre om dette fordrer et nytt bygg for de neste 100 år?

Dette vesentlige spørsmål ser ikke ut til å være drøftet i særlig grad, noe som kanskje skyldes at nostalgien i denne saken skygger for det rasjonelle og utviklingsfremmende.

Jeg besøker jevnlig både Operaen og Nationaltheatret og en sammenligning gir grunn til ettertanke. Operaen tilbyr utøvere og publikum fantastiske fasiliteter med det beste av nåtidens tekniske muligheter. Dette har, som kjent, ført til et fantastisk kvalitetsmessig løft i produksjoner og i publikumsinteresse.

Funksjonaliteten i et oppgradert Nationaltheater vil nødvendigvis bli begrenset av rammene den gamle bygningen gir både for scene og sal. Det vil bli å forsøke å presse vår tids muligheter inn i fortidens format og nødvendigvis gi et suboptimalt resultat både for utøvere og publikum.

Med dette som bakgrunn synes det som feilslått ressursbruk å beholde dagens Nationaltheater som hovedscene for norsk teaterkunst.

Dagens teaterbygning bør selvsagt bevares, vedlikeholdes og brukes til forestillinger og aktiviteter som passer til de forutsetninger bygget gir. Vi får Nationaltheatrets gamle og nye scene.

Hva sier «ormebolet»?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.