Vi trenger en ny type forskere

Det er utrolig at samfunnsforskere sier at biologi er uten betydning for adferd, men biologer kan være like komiske i sin determinisme.

KAN GI SVAR: Tvillingstudier viser at intelligens har en betydelig arvelig komponent, men vi vet ikke hvor mye før vi gjør studier der vi kontrollerer for fødselsvekt, skriver Nævdal. Foto: Berit Roald/Scanpix
KAN GI SVAR: Tvillingstudier viser at intelligens har en betydelig arvelig komponent, men vi vet ikke hvor mye før vi gjør studier der vi kontrollerer for fødselsvekt, skriver Nævdal. Foto: Berit Roald/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| MED SIN PROGRAMSERIE har Harald Eia klart å dra i gang et ekte folkeopplysningsprosjekt og en spennende tverrfaglig debatt. Dessverre er debatten preget av at den stort sett blir ført av samfunnsvitere uten greie på biologi, og biologer uten greie på samfunnsvitenskap.

Dersom formålet skal være å komme nærmere an avklaring om hvor mye biologi kan bidra med når en skal forstå menneskelig adferd, hjelper det å kunne litt om både biologi og samfunnsvitenskap.

JEG JOBBER AKTIVT innen begge fagområder, og et nødvendig utgangspunkt for diskusjonen må være at biologiske forhold faktisk er med på å bestemme menneskelig adferd. Noe av det mest imponerende med Eias serie er at han faktisk har klart å finne folk med forskertittel som hevder det motsatte.

Disse forskerne fremstår som nokså komiske i sin standhaftighet, mens forskere med en mer biologisk vinkling blir fremstilt som balanserte og ettertenksomme. Dette gjør biologene mer tilforlatelige, men er en meget skjev fremstilling.

ALLE ER ENIGE om at biologer, og samfunnsvitere også for den saks skyld, sa mye rart om kvinner og natur den gangen man skrev kvinne med q. Men det ikke vanskelig å finne biologer i dag som er minst like komiske i sin biologiske determinisme, og mye av det som presenteres som biologisk adferdsforskning holder ikke mål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer