DEBATT

Debatt: Klima og økonomisk vekst

Vi trenger en reell grønn vekst

Mange snakker om grønn vekst i Norge, også statsministeren. Men dagens politikk vil ikke gi oss dette.

GRÅ VEKST: Det er bra når hver nye bil som produseres, har en mer energieffektiv forbrenningsmotor, men siden flere biler produseres og kjører på veiene, øker de totale utslippene. Dette blir en grå vekst, skriver innsenderen.  Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GRÅ VEKST: Det er bra når hver nye bil som produseres, har en mer energieffektiv forbrenningsmotor, men siden flere biler produseres og kjører på veiene, øker de totale utslippene. Dette blir en grå vekst, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Før sommeren inviterte regjeringen til «Næringslivets klimakonferanse» i Oslo. Dette var en oppfølging av arbeidet til det regjeringsoppnevnte «Ekspertutvalget for grønn konkurransekraft» fra 2016, som vurderte hvordan vi kan gjøre Norge til et lavutslippssamfunn i 2050, samtidig som næringslivet opprettholder sin evne til å konkurrere globalt.

Å kombinere omfattende reduksjon i utslipp av klimagasser, med fortsatt næringsutvikling krever en stor omstilling. Skal det være mulig, må veksten raskt bli vesentlig grønnere.

Begrepet «grønn vekst» kan heller ikke brukes lettvint og ukritisk, slik mange gjør. Statsminister Erna Solberg gjorde selv dette, da hun åpnet klimakonferansen før sommeren ved å si at «et bærekraftig velferdssamfunn forutsetter grønn økonomisk vekst», og deretter fortsatte med å fortelle hvor godt vi var på vei dit takket være dagens politikk. Sannheten er at vi verken har hatt eller har grønn vekst i Norge i dag.

Blant dem som tydeligst har definert hva grønn vekst faktisk innebærer er forsker ved BI og politiker Per Espen Stoknes. Sammen med kollega Johan Rockström skiller Stoknes mellom reell grønn vekst og grønnvasking av grå vekst. En grå vekst innebærer en økonomisk vekst som følges av økte klima- og miljøbelastninger. Dette kan skje selv om produksjonen er mer klimavennlig- og miljøvennlig enn tidligere. Et eksempel er når hver nye bil som produseres, har en mer energieffektiv forbrenningsmotor, men siden flere biler produseres og kjører på veiene, øker de totale utslippene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer