NÅR VI diskuterer sysselsettingspolitikk og helsepolitikk setter vi oss bestandig ambisiøse mål først, full sysselsetting og ingen syke i helsekø. Deretter finner vi frem til de virkemidlene som hjelper oss til å nå målene. Hvorfor skal det være motsatt i miljøpolitikken?Statsminister Jens Stoltenberg, akkompagnert av tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen (i Dagbladet 20. februar) og LO/ NHO er i mot å sette mål for norske klimagassutslipp før man har fått gjort en grundig analyse av hvilke virkemidler de mener vi har råd til å ta i bruk i kampen mot klimaendringene.
HELE DEBATTEN snus på hodet. Trusselen om farlige klimaendringer er vår tids største utfordring. Vi må sette oss de målene som skal til for å redusere denne trusselen til et minimum. Så må vi ta i bruk de virkemidlene som trengs for å nå målene. Vi er redd tilnærmingen Stoltenberg legger opp til betyr en fortsettelse av dagens politikk, som har gitt og vil gi store utslippsøkninger. Hans mantra er at det viktigste vi kan gjøre er å kjøpe kvoter fra andre land. I følge klimaforskerne må verden minst halvere sine utslipp av klimagasser innen midten av dette århundre. Det er innlysende at de rike landene må bidra til å sikre en velstandsvekst i u-landene, uten de samme miljøkonsekvensene som vår velstand har hatt, men å tro at dette er nok er helt feil. Selv med omfattende kvotekjøp og overføring av teknologi vil utslippene fra u-landene øke. Hvis verden skal klare å halvere sine utslipp innen 2050, og samtidig heve velstandsnivået i de fattige land, kommer vi ikke utenom at de største utslippskuttene må tas i de rike landene. Uten slike kutt blir det ikke rom for de økte utslippene en forventer vil komme fra den fattige delen av verden. For å få til en nogenlunde lik fordeling av ressursene i verden må utslippene i de rike land reduseres med 70-90 prosent i tillegg til omfattende klimatiltak i u-landene.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger