Vi trenger et nytt FN En tid for fornyelse innen FN

FN kan bli et et mye mer effektivt instrument for å samarbeide om globale problemer dersom generalsforsamlingen organiseres bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg mandag fremla min rapport «Under større frihet» («In larger freedom») for FNs generalforsamling, skjedde det på samme dag som regnes som årets første vårdag for mitt publikum i New York.

Jeg håper at denne rapporten på samme måte vil markere en ny begynnelse for den internasjonale orden og for FN. En del vil synes at et slikt utspill virker overraskende og kravstort, ettersom det kommer fra en organisasjon de ser på som en del av en foreldet verdensorden, som har hatt lite med frihet å gjøre.

Like fullt er ordene «under større frihet» hentet fra innledningen i de forente nasjoners pakt der åpningsordene -  «Vi de Forente Nasjoners folk» («We the peoples») var tittelen på tusenårsrapporten jeg la frem for fem år siden. I begge tilfellene ville jeg påminne verdens regjeringer - som ga meg min jobb og som jeg står ansvarlig overfor - om at de ikke er del av FN for å representere seg selv, men derimot sitt lands innbyggere, som i sin tur forventer at regjeringene samarbeider om målsetningene som er fastsatt i FN-pakten.

Disse målsetningene kan oppsummeres som fred, menneskeretttigheter, rettferdighet og utvikling. I 1945, var dette siste ordet ikke så moderne som det er idag. I pakten oppfordres det ordrett til «å fremme sosialt framskritt og bedre levevilkår under større frihet».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer