Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi trenger et nytt protestvalg

Dagbladet mener: En kvinneandel på 30 prosent er et synlig tegn på ubalanse i lokalpolitikken.

POPULÆR: Lan Marie Nguyen Berg, byråd for MDG i Oslo, fikk desidert flest personstemmer i kommunevalget. Hun er et unntak. I lokalpolitikken er det bråstopp for kvinnene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
POPULÆR: Lan Marie Nguyen Berg, byråd for MDG i Oslo, fikk desidert flest personstemmer i kommunevalget. Hun er et unntak. I lokalpolitikken er det bråstopp for kvinnene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Høstens lokalvalg er blitt kalt både et protestvalg og et grønt skifte. Store velgergrupper har utfordret vedtatte sannheter og gitt mer makt til politikere som vil ha en ny kurs, eller som vil bremse og reversere politiske beslutninger som har et flertall på Stortinget bak seg. Men på ett punkt er alt ved det samme. Makta i kommune-Norge er fortsatt dominert av middelaldrende menn. Andelen kvinnelige ordførere ender på drøye 30 prosent, i følge Kommunal Rapports anslag. Det er en knapt merkbar økning siden forrige periode.

Hvorfor har utviklingen stoppet helt opp, tross alle politiske mål og fromme ønsker om å øke kvinneandelen i lokalpolitikken? En viss fremgang er synlig i antall kvinner som stiller til valg, men når regnskapet skal gjøres opp, når støvet har lagt seg etter forhandlinger om samarbeid og posisjoner, så er resultatet like begredelig som det har vært i lang tid. Merkelig at politikerne ikke får det til når partiene med noen få unntak sier at det er ingenting de heller vil enn å få frem kvinner, ikke sant?

Valgforskerne peker på flere årsaker. Kvinner får generelt færre personstemmer. Kvinner er yngre og mindre erfarne; de tar sjeldnere gjenvalg. Og kvinnelige politikere har mindre direkte kontakt med velgerne. Det forteller at tradisjonelle kjønnsrollemønstre henger igjen rundt om i kommunene, selv om de slett ikke er naturgitt og hogget i stein. I Oslo-valget fikk MDG-byråden Lan Marie Berg suverent flest personstemmer, i Trondheim beholdt ordfører Rita Ottervik (Ap) makta for en historisk femte periode, og i Stavanger overtok Kari Nessa Nordtun (Ap) ordførerkjede fra en Høyre-kvinne. Byene er bedre organisert for å sikre mangfold og representasjon i et landskap hvor det er en politisk nødvendighet. Det synes det ikke å være alle steder i landet.

En kvinneandel på rundt 30 prosent blant landets ordførere er et synlig tegn på ubalanse i lokalpolitikken. Representasjon er en grunnpilar i et moderne demokrati og vel så viktig i lokalpolitikken som på riksplan. Lokalpolitikere gjør små og store prioriteringer som like gjerne er farget av alder, kjønn og interesser som politikk. Opprøret i høstens kommunevalg var rettet mot sentralmakta fordi den har vært tunghørt. Det vil ramme den mannsdominerte lokalpolitikken med full styrke hvis ikke flere stemmer slipper til og blir hørt. Neste valg må vi gjøre det bedre. Det er på tide med enda et protestvalg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling