Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Langtidsplan for Forsvaret

Vi trenger et sterkere Forsvar

Den sikkerhetspolitiske situasjonen er forverret siden forrige fagmilitære råd. Det vil påvirke forsvarssjefens faglige råd som framlegges 8. oktober.

BJØRNETJENESTE: Politikere som opptrer som et mikrofonstativ for misfornøyde særinteresser og enkeltelementer i Forsvaret, uten nevneverdig tanke for helheten, gjør Forsvaret en bjørnetjeneste, skriver innsenderen. Bilde av stridsflyet F-35A under en oppvisning på Kjeller i år. Foto: Trond Gjerde / Forsvaret
BJØRNETJENESTE: Politikere som opptrer som et mikrofonstativ for misfornøyde særinteresser og enkeltelementer i Forsvaret, uten nevneverdig tanke for helheten, gjør Forsvaret en bjørnetjeneste, skriver innsenderen. Bilde av stridsflyet F-35A under en oppvisning på Kjeller i år. Foto: Trond Gjerde / Forsvaret Vis mer
Meninger

Russlands annektering av Krim og intervensjonen av Øst-Ukraina viser at Russland er villig til å bryte folkeretten og internasjonale regler. Dersom stormaktene tyr til militær makt innenfor egne innflytelsessfærer vil småstater være utsatt. I så fall vil krav om norske innrømmelser fra stormakter kunne bli langt større enn de vi møter i dag. Det vil gjøre Norge mer avhengig av nære allierte.

Europas befolkning er aldrende og minkende. Ulike trusseloppfatninger blant Nato-landene, og varige utfordringer sør for Europa kan true våre alliertes vilje til å komme Norge til unnsetning. Ingen av disse forholdene har noe med president Trump å gjøre.

Kinas framvekst som økonomisk og militær stormakt påvirker Norge. Kinas militarisering av Sør-Kina-havet følges med argusøyne av USA. Utviklingen kan lede til økt konkurranse mellom USAs allierte om amerikansk oppmerksomhet og velvilje i Europa. USA er Norges viktigste allierte. Livlina til USA er Norges sikkerhetsgaranti.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen fikk slutt på årevis med tåkeprat og fortielser i forsvarspolitikken, og igangsatte i 2014 en offentlig selvransakelse av Forsvaret. Konklusjonen var nedslående. Forsvaret var underfinansiert med om lag 180 milliarder kroner, uten en plan for å hente inn gapet. Årelatingen av Forsvaret måtte stoppes. Forsvarsbudsjettet måtte økes raskt, og er økt med 30 prosent siden 2013.

Den sikkerhetspolitiske utviklingen har fått forsvarssjefen til å rope varsku. Dagens minimumsforsvar er for lite til at Norge kan oppfylle sine forpliktelser nasjonalt og internasjonalt. Det gjelder særlig marinen og hæren, har forsvarssjefen uttalt.

Forsvarssjefen har også uttrykt bekymring for russiske kortdistanseraketter ved norskegrensen. Den nye missiltrusselen utfordrer vår etablerte forsvarstenkning. En motstander trenger ikke å okkupere norsk land- eller sjøterritorium, heller ikke krenke norsk luftrom for å ramme oss. Kryssermissiler avfyrt langt utenfor norsk territorium kan treffe hvilket som helst mål i Norge. Forsvarssjefen må i sitt fagmilitære råd svare på missiltrusselen. Den ekstremt raske utviklingen i missilteknologien utfordrer vår etablerte forsvarstenkning.

Forsvarsdebatten bør handle om dimensjoneringen av Forsvaret samlede operative evne. Å unngå nærsynthet er spesielt viktig for langtidsplanleggingen i Forsvaret, fordi strukturvalg og materiellinvesteringer som gjøres i dag, får implikasjoner flere tiår framover. Politikere som opptrer som et mikrofonstativ for misfornøyde særinteresser og enkeltelementer i Forsvaret, uten nevneverdig tanke for helheten, gjør Forsvaret en bjørnetjeneste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling