FOREBYGGING: Flere gutter enn jenter dropper ut av skolen. Jeg tror flere mannlige helsesykepleiere vil gjøre det enklere for unge gutter å be om hjelp, skriver innsenderen som er glad for den nye kjønnsnøytrale tittelen helsesykepleier. Foto: Shutterstock
FOREBYGGING: Flere gutter enn jenter dropper ut av skolen. Jeg tror flere mannlige helsesykepleiere vil gjøre det enklere for unge gutter å be om hjelp, skriver innsenderen som er glad for den nye kjønnsnøytrale tittelen helsesykepleier. Foto: ShutterstockVis mer

Helsesykepleier:

Vi trenger flere menn i skolehelsetjenesten

De færreste helsestasjoner og skolehelsekontorer har menn å snakke med.

Meninger

Helsesøster skal fra nå av hete helsesykepleier. Endelig erstattes helsesøstertittelen med en tittel som vil gjøre det enklere for menn å søke seg til skolehelsetjenesten. Menn topper selvmordsstatistikken, og vi må styrke det forebyggende tilbudet til unge gutter som sliter. Jeg tror flere mannlige helsesykepleiere vil gjøre det enklere for unge gutter å be om hjelp.

Guri Melby.
Guri Melby. Vis mer

Vi vet at flere gutter enn jenter dropper ut av skolen. Gutter har større utfordringer med rus, og har flere psykiske helseproblemer. De topper også selvmordsstatistikken. Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging melder at av 614 selvmord i 2016, var 418 – to av tre – begått av menn. Det er alarmerende.

For de fleste unge som sliter, så er helsesøster den første de tyr til. De færreste helsestasjoner og skolehelsekontorer har menn å snakke med. Et positivt unntak er Per Arthur Andersen, som er en av tre ansatte ved Oslos eneste helsestasjon for gutter. Han har Snapchat-kontoen «Helsebror Andersen» og avisspalten «Spør Helsebroren» i Aftenposten junior.

Andersen har uttalt at guttene ofte er oppdratt til at man må «ta det som en mann». De er ikke vant til å snakke om vonde følelser, og læres opp til at «store gutter gråter ikke». De trenger å se at også menn trenger å snakke om ting, og de trenger å snakke med noen de kan gjenkjenne seg i, og som kan relatere seg til dem.

Det er vanskeligere å nå ut til guttene med hjelp. Flere menn i skolehelsetjenesten er et viktig steg på veien. Men vi må også gjøre andre grep. Andersens kollega Tale Maria Krohn Engvik er et forbilde i så måte. Hun oppsøker ungdom der de er, på sosiale medier. Engvik har 40 000 følgere på sin Snapchat-konto «Helsesista», og opptil 130 000 seere på én dag. Hver dag gir hun ungdom råd og veiledning om spørsmål som opptar dem.

Dette viser at det finnes flere måter å nå ut til unge på enn de tradisjonelle. Derfor trenger vi også større mangfold blant dem som søker seg til helsesykepleien, slik at vi får en større bredde i virkemidler.

Venstre foreslo i forrige stortingsperiode å endre de utdaterte titlene helsesøster og jordmor. Stortinget ønsket da å avvente prosessen i Sykepleierforbundet. Jeg er glad for at Sykepleierforbundet endte på en ny og kjønnsnøytral tittel som nå blir innført. Vi trenger både menn og kvinner i alle deler av helsesektoren!