Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatten om ungdomskriminalitet:

Vi trenger ikke anti-gangster rap eller flere bussturer

Istedenfor å snakke om ungdom som har falt ut i kriminelle miljøer, må vi snakke med dem for å hjelpe dem.

<cutline_leadin>BUSSTUR:</cutline_leadin> Når Jan Bøhler starter innspillingen av ny «anti-gangster» rap og Christian Tybring-Gjedde reiser til Groruddalen med buss, så finnes det heldigvis andre politikere som foreslår tiltak, skriver artikkelforfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen
BUSSTUR: Når Jan Bøhler starter innspillingen av ny «anti-gangster» rap og Christian Tybring-Gjedde reiser til Groruddalen med buss, så finnes det heldigvis andre politikere som foreslår tiltak, skriver artikkelforfatteren. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Meninger

De siste ukenes oppslag om kriminalitetsutfordringene i Oslo øst har vært preget av politikere med enkle løsninger på vanskelige utfordringer. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har benyttet denne gylne muligheten til å diskutere om hvorvidt det er svenske tilstander i Oslo eller ikke. Det tjener ikke kriminalitetsutfordringene, og alle de menneskene som føler seg utrygge i sitt eget nabolag.

Vi ser en økende gjengkriminalitet i Oslo, som er mye mer organisert nå enn før. For å løse kriminalitetsutfordringen blant unge i Oslo, har Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti kommet med forslaget om å etablere en fast, politistasjon på Holmlia. De vil altså at vi skal overføre politifolk fra patruljering til et kontor.

Begrunnelsen for deres forslag er at kriminaliteten var lav sist Holmlia hadde en politipost. Å drøfte gårsdagens politiske løsninger på morgendagens kriminalitetsutfordringer er å gå tilbake flere skritt. Å overstyre politiet uten å høre på deres faglige begrunnelser er farlig.

Det er synd at debatten om kriminalitet har blitt en populistisk debatt mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. For når Jan Bøhler starter innspillingen av ny «anti-gangster» rap og Christian Tybring-Gjedde reiser til Groruddalen med buss, så finnes det heldigvis andre politikere som foreslår tiltak.

Man kan drøfte i en evighet om hva som forårsaker kriminell ungdom, men mange øst i Oslo blir født med dårligere utgangspunkt enn resten av Oslo. Vold i hjemmet er også en reell utfordring blant norsk ungdom med innvandrerbakgrunn. Dårlige sosioøkonomiske forhold, vold i hjemmet og lite oppfølging hjemmefra på skolen er noen stikkord.

Vi må gi ungdom et tilbud etter skoletid, og det trenger ikke nødvendigvis være fotball eller håndball. De trenger et sted å være, og et sted hvor deres atferd og oppførsel blir sett og løst av voksne. Vi må hindre at ungdom faller i utenforskap og ensomhet. Ensomhet er triggeren som gjør at ungdom blir rekruttert i gjengkriminalitet.

Raymond Johansen er veldig opptatt av debatten om debatten. Å velge å bagatellisere den utryggheten folk opplever i sitt eget nabolag, er å skjule utfordringene. I tillegg foreslår Oslo Arbeiderparti å gi ekstra poeng til ungdom som bor i enkelte bydeler når de skal søke opptak til videregående.

Dette forslaget virker mot sin hensikt. Det eneste man får ut av dette forslaget, er å styrke den kraftige tendensen vi allerede har; at skoleflinke ungdom fra Oslo øst søker seg til andre skoler i byen. Noe som fortsatt skal være lov.

La oss få slutt på debatten om hvorvidt det er svenske tilstander i Oslo øst eller ikke. Det er irrelevant. Istedenfor å snakke om ungdom som har falt ut i kriminelle miljøer, så må vi snakke med dem for å hjelpe dem. Da kan vi ikke dra ned denne problematikken til en debatt om svenske tilstander, eller lage anti-gangster rap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media