VIL HA EN BESLUTNING:  Libe Rieber-Mohn (Ap) mener Odd Nerdrums forslag viser at det er et stort engasjement rundt et nytt Munch-museum. Likevel ønsker hun ikke flere alternativ til hvor det skal ligge.
Foto: Benjamin A. Ward
VIL HA EN BESLUTNING: Libe Rieber-Mohn (Ap) mener Odd Nerdrums forslag viser at det er et stort engasjement rundt et nytt Munch-museum. Likevel ønsker hun ikke flere alternativ til hvor det skal ligge. Foto: Benjamin A. WardVis mer

- Vi trenger ikke flere forslag nå. Det vi trenger er en beslutning

Libe Rieber-Mohn om kunstner Odd Nerdrums forslag til et nytt Munch-museum.

(Dagbladet): - Vi trenger ikke flere forslag nå. Det vi trenger er en beslutning. Vi har etterlyst en behandling i bystyret, men de borgerlige partiene har ikke kommet så langt, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre og varaordfører, Libe Rieber-Mohn, til Dagbladet.

I går skrev Dagbladet at kunstner Odd Nerdrum sammen med arkitekt Ole Martin Raugland har tegnet et nytt Munch-museum. Det har han plassert der han mener Edvard Munch selv ville lagt det - mellom Vigeland-museet og Bymuseet på Frogner.

Nerdrum mener den politiske behandlingen av Munchs arv har vært en tragedie, og arkitekt Raugland forteller at forslaget er et innspill i den pågående lokaliseringdebatten rundt et nytt museum. 

TEGNET NYTT FORSLAG:  Kunstner Odd Nerdrum har tegnet forslag til et nytt Munch-museum på Frogner, der han mener Munch selv ønsket at museet skulle stå.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
TEGNET NYTT FORSLAG: Kunstner Odd Nerdrum har tegnet forslag til et nytt Munch-museum på Frogner, der han mener Munch selv ønsket at museet skulle stå. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke noe galt med nye forslag, det viser bare hvor stort engasjementet er for å få på plass et nytt museum. Men nå har vi allerede fem alternativ, og vi trenger ikke enda ett, sier Rieber-Mohn.

Ikke konstruktivt 14. desember 2011 gikk Oslo bystyre inn for nei til Lambda, og bestilte utredning for alternativene Tullinløkka og Tøyen. 14. september i år kom rapporten som konkluderer med at ingen av disse alternativene er billigere eller raskere å realisere enn Lambda.

Per i dag er det ikke flertall for noen av alternativene. Bystyret har uttalt at de trodde på en løsning før jul, men det kommer ikke til å skje.

Gruppeleder for Høyre, Eirik Lae Solberg, er enig med Rieber-Mohn i at enda et alternativ er lite konstruktivt.

TRENGER BESLUTNING, IKKE FORSLAG:  Gruppeleder for Høyre, Eirik Lae Solberg, mener at enda et alternativ til hvor et nytt Munch-museum skal ligge, ikke er det vi trenger nå. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TRENGER BESLUTNING, IKKE FORSLAG: Gruppeleder for Høyre, Eirik Lae Solberg, mener at enda et alternativ til hvor et nytt Munch-museum skal ligge, ikke er det vi trenger nå. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Vi trenger ikke nye forslag nå. Det vi trenger er at politikerne i Oslo bystyre setter seg ned og bestemmer seg for hvilket bygg som skal bygges og hvor det skal ligge - utfra de forslagene som foreligger, sier Lae Solberg.

Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen mener Nerdrum har rett i at Munch selv ville til Frogner, men syns innlegget fra kunstneren kommer for seint.

- Slik det har utviklet seg er det på høy tid at det i det hele tatt blir tatt en beslutning. Hele debatten er bare forferdelig trist, og det blir for dumt at bystyret ikke har klart å fatte en beslutning, sier Munch-Ellingsen.

- Åpen for forslag Carl I. Hagen (Frp) er derimot åpen for nye forslag.

- Vi trenger alltid forslag, spesielt om de kan holdes innenfor en fornuftig kostnadsramme når det bare er Oslos skattebetalere som skal finansiere dette. Det vi har reagert på, er jo prisen på de forslagene som foreligger, sier Hagen.

Han mener Tullinløkka er det beste alternativet, men er klar for å utrede nye muligheter.

- Tøyen er dårlig besøkt. Ettersom alle turistbusser stopper ved Vigelandsparken kan dette være et godt alternativ, sier Hagen.

ÅPEN:  Carl I. Hagen (Frp) hilser Nerdrums forslag velkommen, og er interessert i alle alternativ innenfor «en fornuftig kostnadsramme».  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅPEN: Carl I. Hagen (Frp) hilser Nerdrums forslag velkommen, og er interessert i alle alternativ innenfor «en fornuftig kostnadsramme». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
- BESLUTNING:  Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen mener Nerdrum har rett i at Munch selv ønsket et museum på Frogner. Likevel er hun mest opptatt av å få en beslutning rundt hvor museet skal ligge. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
- BESLUTNING: Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen mener Nerdrum har rett i at Munch selv ønsket et museum på Frogner. Likevel er hun mest opptatt av å få en beslutning rundt hvor museet skal ligge. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer