DEBATT

Vi trenger ikke gjøre som Høyre

Det at enkelte svensker har lettere for å si ordet «rasisme» enn vi nordmenn, er ingen unnskyldning for å omfavne Frp. Tvert imot.

HØYRES MAKTIVER: «Det er ikke Frp som har blitt mer stuereine av å gå i regjering med Høyre. Det er Høyre som i sin maktiver har økt egen terskel for å reagere på åpenbar fremmedfrykt», skriver Snorre Valen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HØYRES MAKTIVER: «Det er ikke Frp som har blitt mer stuereine av å gå i regjering med Høyre. Det er Høyre som i sin maktiver har økt egen terskel for å reagere på åpenbar fremmedfrykt», skriver Snorre Valen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den kontroversielle svenske debattanten Henrik Arnstad har skrevet nok en tekst om Norge, og hvor ille alt er her. Han skriver om «islamhatet» i SV, og «fascistene» i Frp. Han, og enkelte andre, går så langt at Jens Stoltenberg for eksempel så seg nødt til å forsvare Frp på «Skavlan». Og NRK klipte bort klippet der Frp (med rette) kritiseres for å ville massedeportere romfolk. Men det har jo Frp's leder Siv Jensen selv sagt: «Nok er nok, sett opp en buss, send dem ut».

At flere må rykke ut mot overdreven kritikk mot Frp er en gavepakke til Høyre og Frp. Spesielt hos den intellektuelle høyresida i Norge går det sport i å harselere over hvor teit den «politisk korrekte» offentligheten i Sverige er. Det gjør de lurt i, for det gjør det mulig for dem å unngå å snakke om den store rosa elefanten i rommet:

1. Rasisme er et strukturelt problem, også i Norge.

2. Frp har helt bevisst har spilt på fremmedfrykt i flere tiår for å vinne stemmer.

3. I den grad rasisme har kommet til uttrykk fra norske politikere, enten på lokalt eller nasjonalt nivå, så er Frp totalt overrepresentert.

For ei uke siden trakk nok en lokal Frp-er seg fra politikken på grunn av åpenbart rasistiske uttalelser. Polemikere som Henrik Arnstad gjør det lett for høyreintelligentiaen i Norge å hoppe bukk over det utfordrende faktum at de har gitt politisk makt til Frp. Slik sett bidrar de mest ytterliggående stemmene som Arnstad til et hvitvaskingsprosjekt at den grumsete arven til Frp her hjemme, fordi selv Jens Stoltenberg (og SV i Vårt Land for noen dager siden!) er nødt til å rykke ut i forsvar for Frp. Som ledd i Høyres regjeringsprosjekt er det helt avgjørende å vinne fortellingen om hva Frp er. At de er noe helt, helt annet enn Sverigedemokraterna. Og på mange måter stemmer jo det: SD har bakgrunn som rasistiske skinheadpøbler, og har talspersoner som åpent sjikanerer minoriteter på gata. Men SDs vulgære fortid bidrar også til å tydeliggjøre hvilken rolle de har i dag. Det bidrar til å synliggjøre hvor ufyselig mange av annonsekampanjene deres er, kampanjer som likner mistenkelig mye på Frp's i sist valgkamp.

For Frp er på den annen side langt mer mainstream. Frp har en rekke sjarmerende og dyktige talspersoner, som Tord Lien og Ketil Solvik-Olsen. Frp rommer alt fra sympatiske, ideologiske liberalister (spesielt fra Trøndelag) til reine fremmedfiendtlighetssitatsmaskiner som Per-Willy Amundsen. Dette spennet er en av Frp's styrker, og fungerer også som skjold for partiet: Hva er vel bedre enn å sende ut Anders Anundsen for å ta noe av luven ut av nok et vilt utspill fra Per-Willy? Høyre har påtatt seg et stort ansvar ved å slippe Frp inn i regjering. Det vet nok Erna Solberg godt, og det er nok også derfor hun avviser Heikki Holmås som «en liten friskus» da han tvitret at Frp er høyrepopulister, i stedet for å innrømme det åpenbare: Frp er et høyrepopulistisk parti. Det er ikke absurd å benevne Frp i samme setning som Sverigedemokraterna.

Frp har — med sin egen annonsekampanje i denne valgkampen (direkte inspirert av SD), sine utspill om korstog, «hissige innvandrergutter», «møkkafolk fra et møkkaland», sin nedrige omtale av romfolk, advarslene om «sivilisatorisk grav» og ikke minst importen av ordet «stealth islamisation» — helt fint greid å plassere seg «i samme sekk» som Sverigedemokratene. Det kan de for helt selv. Det at Sverigedemokraterna har en annen historie og flere uttalt rasistiske talspersoner enn Frp, som i tillegg vet å holde seg med fornuftige og moderate talspersoner, endrer ingenting på det.

At for eksempel Heikki Holmås refses av Erna Solberg for å påpeke det åpenbare er en del av et disiplineringsprosjekt som er stygt å se på. At Henrik Arnstad og andre går altfor langt i sin kritikk, må ikke føre til at Frp's helt uakseptable uttalelser om minoriteter plutselig blir greit. Det er ikke Frp som har blitt mer stuereine av å gå i regjering med Høyre. Det er Høyre som i sin maktiver har økt egen terskel for å reagere på åpenbar fremmedfrykt. Nå krever de at alle andre blir snillere med Frp, siden Høyre er nødt. Det har ikke jeg tenkt å være med på.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer