DEBATT

Vi trenger ikke vern mot ytringer, men trening i argumentasjon

Veien til en økende krenkelseskultur er brolagt med velmente advarsler.

ADVARER: Anine Kierulf, postdoktor ved Senter for mennekskerettigheter ved UiO, advarer mot innskrenkinger i ytringsfriheten.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ADVARER: Anine Kierulf, postdoktor ved Senter for mennekskerettigheter ved UiO, advarer mot innskrenkinger i ytringsfriheten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For to uker siden sendte studiedekan Jay Ellison ved University of Chicago ut et velkomstbrev til studentene der han understreket at «universitetets forpliktelse på akademisk frihet innebærer at vi ikke støtter såkalte ‘trigger warnings’, at vi ikke avlyser inviterte forelesere selv om deres emner er kontroversielle, og at vi ikke støtter opprettelsen av intellektuelle ‘safe spaces’ der folk kan trekke seg tilbake og slippe å utsettes for ideer og perspektiver de misliker.»

«Trigger warnings» er advarsler til tekster eller undervisning om at disse opplysningskildene kan inneholde elementer som støter eller uroer (se pdf). «Safe spaces» (trygge områder) er områder hvor en kan søke tilflukt fra det man oppfatter som truende eller plagsomt, f.eks. stille rom eller egne kafeer der man kan slippe å være en av få etniske eller religiøse minoritetsstudenter, eller unngå diskusjoner av f.eks. voldtekt eller annet som oppleves belastende.

Bakgrunnen for dette brevet (som er basert på en rapport fra 2014, se pdf) er en utvikling innen utdannelsesinstitusjoner, der man søker å skåne studentene for ubehag og frykt i universitetssituasjonen, ved å begrense eller advare mot ytringer som kan støte, såre eller skape utrygghet. Utviklingen skjer primært i USA, men sprer seg gradvis også andre steder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer