LEDER

Hovedleder: Normal og hets i rusfeltet

Vi trenger innsyn på rusfeltet

Klassekampen skiller ikke mellom hets og legitim og samfunnstjenlig virksomhet.

SAMFUNNSTJENLIG: Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, er en av dem som mottar mye hets. Det bør fordømmes. Men det er helt legitimt at organisasjoner søker innsyn i andres kommunikasjon med offentlige myndigheter.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SAMFUNNSTJENLIG: Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, er en av dem som mottar mye hets. Det bør fordømmes. Men det er helt legitimt at organisasjoner søker innsyn i andres kommunikasjon med offentlige myndigheter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I en rekke artikler har Klassekampen avslørt at det foregår en til tider ufin kamp mellom de ulike interesseorganisasjonene på rusfeltet. I en leder i Klassekampen skriver Bjørgulv Braanen at «denne typen svertekampanjer, kombinert med utsetting av falske rykter, hører ikke hjemme i en demokratisk debatt». Det er lett å si seg enig i.

Det å trakassere Actis-leder Mina Gehardsen og sende ulovlige rusmidler hjem til Actis-ansatte, er en praksis som «må fordømmes på det sterkeste», slik Braanen skriver. Men det er samtidig essensielt å unngå å fordømme små organisasjoner som driver helt legitim og nødvendig kontroll.

Når Klassekampen gir skylden for trakasseringen og hetsen til rusliberale organisasjoner, slår de regelrett hets sammen med legitim innhenting av offentlig tilgjengelig informasjon. Normal, en organisasjon som jobber for regulering av cannabis, har vært i Klassekampens søkelys fordi de i en periode har søkt innsyn i korrespondanse mellom det offentlige og ulike interesseorganisasjoner på rusfeltet for å belyse hvordan offentlige midler brukes.

«Det er», ifølge Mina Gerhardsen, «som om oljeindustrien skulle laget lukkede databaser over aktører i miljøbevegelsen ... for å se om de kunne finne noe å ta dem på.» Dette snur alt på hodet. Faktum er at Actis er den overlegent største aktøren på rusfeltet med direkte sugerør inn i statskassa, selv om de er milevis unna å representere hele rusfeltet. Normal er derimot en bitte liten organisasjon, hvor alt skjer på frivillig basis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer