Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vi trenger kommentatorer

Det er viktig å oppdatere nye lesere raskt.

FIKK KRITIKK:  I går kritiserte tidligere NRK-redaktør og IJ-instituttleder Frode Rekve NRK for å bruke egne kommentatorer for mye, blant andre Knut Magnus Berge (bildet). Foto: NRK
FIKK KRITIKK: I går kritiserte tidligere NRK-redaktør og IJ-instituttleder Frode Rekve NRK for å bruke egne kommentatorer for mye, blant andre Knut Magnus Berge (bildet). Foto: NRK Vis mer

Instituttleder Frode Rekve ved Institutt for journalistikk kritiserer NRKs bruk av egne kommentatorer under 22. juli-rettssaken i en kronikk i Dagbladet i går. I den forbindelse vil vi gjerne si litt om tankene bak vår bruk av kommentatorer under den ti uker lange prosessen.

Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk. Foto: NRK
Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk. Foto: NRK Vis mer

For det første knyttet vi til oss egne ekspertkommentatorer med lang erfaring fra områder som jus og psykiatri. Disse kunne bidra til faglig innsikt i kompliserte juridiske og rettsmedisinske spørsmål i saken. Vi brukte også eksperter fra samfunnsvitenskap, politikk og andre områder når dette var aktuelt. Dernest engasjerte vi en samfunnsbevisst kommentator uten journalistbakgrunn (Shabana Rehman) - hun kom jevnlig med betraktninger om 22. juli-saken underveis i de ti ukene.

Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård. Foto: NRK
Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård. Foto: NRK Vis mer

I tillegg kom altså våre egne kommentatorer - og det er viktig å huske at disse hadde en annen rolle enn de som før er nevnt. I en rettsprosess på ti uker er det lange dager og mye som skal forklares og oppsummeres etter som saken skrider fram. Ikke fordi vi tror folk er dumme, men fordi det faktisk er slik at mange kommer til underveis i en rettsdag eller er interessert i en kort oppsummering av det som har skjedd eller kommer til å skje i retten.

Vi er ikke enige i at det kun er ekspertkommentatorer som hører hjemme i en slik dekning. Vi mener tvert imot det har en stor verdi at vi også har kommentatorer som kan bidra med journalistisk analyse i et forsøk på å forklare og fortolke utviklingen i en sak. Det er en metode NRK og mange andre redaksjoner bruker i store saker, og vi mener det er et riktig valg at vi har gjort det også i 22. juli-saken.

Følg oss på Twitter

Rettssaken varte som nevnt i ti uker. I hele denne perioden sendte vi direkte fra tinghuset fra tidlig morgen til sein ettermiddag, i tillegg til bred dekning i de vanlige nyhetsflatene våre. Det kan sikkert diskuteres om det noen av disse dagene var lite som kunne refereres fra retten, slik at kommentatorene måtte fylle mye tid uten å kunne knytte det til nye hendelser. Det er heller ikke til å unngå at noen poenger må brukes flere ganger i løpet av en dag, slik at det kan virke gjentakende på den som eventuelt følger dekningen hele veien.

Vi valgte likevel å gjøre det på denne måten, fordi vi mente det var riktig og viktig å ha en dekning som gjorde det mulig å bli oppdatert raskt uansett når man som seer, lytter eller leser kom til. Det var et hovedmål med NRKs dekning av 22. juli-rettssaken, og vi mener at innsatsen til både ekspertkommentatorer og NRKs egne kommentatorer bidro sterkt til at vi klarte å nå det målet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media