Vi trenger konstruktiv hjelp

I DE SISTE UKENE

har massemedia i Norge fortalt historier om Darfur, hvor de beskylder regjeringen for folkemord, og tillater seg å splitte Sudan til kriminelle arabere som dreper uskyldige afrikanere. Selvfølgelig aldri uten å nevne muslimske fundamentalister og terrorister som vil utrydde kristne i Sør Sudan. Vi opplever at disse historiene blir fortalt med de samme detaljene også i Washington Post, Herald Tribune, Le Monde o.s.v. Men hvem står bak denne felles propaganda og hva er grunnen til det?

Vi kan uten tvil peke på noen land og hjelpeorganisasjoner som ønsker å dramatisere situasjonen med hensikt å tjene politisk og materielt på det. Vi synes at det er uverdig å uttnytte krisen på denne måten. Og det er meningløst å legge skyld på regjeringen, når ingen kan stå fram og kritisere opprørerne.

De mistenkte for de kriminelle handlingene blir stilt for retten. Den afrikanske unionens utsending til Dafur bekrefter at regjeringen i samarbeid meg hjelpeorganisasjoner har gjort en god jobb i forbindelse med den humanitære krisen. Samtidig understreker han at krisen er afrikansk og må løses internt, og at AU har lansert en plan som regjeringen og opprørerne har plikt til å følge. Den franske utenriksministeren har uttrykt sin støtte til AUs innsats for å kunne løse krisen på en fredelig måte. Massemedias oppfordringer til vestlige land om å gripe inn militært, vil komplisere situasjonen og forhindre regjeringens arbeid.

Vi oppfordrer derfor massemedia til ikke å være en megafon for disse kreftene som ønsker å utnytte krisen. Tvert om vil en støtte til AUs plan fra massemedia i Norge være troverdig, konstruktiv og en stor hjelp for sudanere, slik at de kan bevege seg videre mot etablering av fred over hele landet