LEDER

Vi trenger mer åpenhet om forholdene i helse-Norge

Anonymiserte pasientjournaler bør fortsatt omfattes av offentlighetsloven.

VIL ENDRE LOVVERKET: Helsedirektør ved Helsedirektoratet Bjørn Guldvog. Her under helsedebatt under Arendalsuka.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
VIL ENDRE LOVVERKET: Helsedirektør ved Helsedirektoratet Bjørn Guldvog. Her under helsedebatt under Arendalsuka. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart gått halvannet år siden VGs SKUP-prisvinnende gravesak om tvangsbruk i psykisk helsevern ved norske sykehus. Saken, som er blitt karakterisert som den mest alvorlige i helsesektoren i denne stortingsperioden, avslørte ulovlig, omfattende og udokumentert beltebruk på pasienter. VGs avsløring viste at en fjerdedel av pasientene som ble lagt i belter, lå bundet fast lenger enn lovens hovedregel på åtte timer. Noen i flere måneder. Men nå kan det bli slutt på slike avsløringer.

Avsløringen var ikke bare viktig for pasientene som har lidd under regimet VG avslørte, eller for pasientene som i framtida ville ha gjort det dersom forholdene ikke ble belyst. Det var i tillegg forbilledlig journalistikk fra Synnøve Åsebø og Mona Grivi Norman, som i arbeidet med saken gjennomgikk, analyserte og digitaliserte flere tusen håndskrevne tvangslogger, samt anonymiserte pasientjournaler.

Fordi ingen sykehus, med unntak av Vestre Viken sykehus i Buskerud, førte oppdaterte eller korrekte registre for tvangsbruken, var tilgangen til anonymiserte pasientjournaler helt essensielt for å få oversikt over forholdene. Åsebø og Grivi Normans arbeid er et skoleeksempel på hvor viktig det er at offentligheten har innsynsmuligheter, og hvor viktig det er at den brukes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer