LEDER

Vi trenger mer åpenhet

Politikken og næringslivet må bli mer gjennomsiktig.

Ekerbergsletta, 20150806: Sommterintervju partiledere, bjørnar Moxnes i rødt .   Foto:Thomas Rasmus Skaug
Ekerbergsletta, 20150806: Sommterintervju partiledere, bjørnar Moxnes i rødt . Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

De siste ukene har Klassekampen satt søkelys på den manglende åpenheten om private og kommunale velferdstjenester i Oslo. Problematikken er dessverre større enn Oslo og krever en dugnad for åpenhet. Men først til saken.

I Trondheim får pressen og innbyggerne innblikk i alvorlige feil som begås i eldreomsorgen. Det gir dem muligheten til å holde de folkevalgte i øra. Verken bergensere eller Oslofolk har samme mulighet. Det får konsekvenser for både demokratiet og kvaliteten på tjenestene.

Uten innsikt i hvordan det står til med velferdstjenestene, er det vanskelig å føre en informert debatt. Det borgerlige byrådet i Oslo, som først forsvarte den manglende offentliggjøringen med at det vil være kostnadskrevende, har etter massivt press tatt til fornuften.

Offentliggjøringen vil imidlertid først komme etter valget.

Verre er det at selv ikke Byrådet har innsikt i feilene som begås i private sykehjem, siden private ikke rapporterer avvik til kommunen. Heller ikke bemanningen har vi oversikt over. Det er nemlig en forretningshemmelighet.

Det er allerede vanskelig nok å avgjøre kvaliteten på velferdstilbudene. I en slik situasjon er det absurd at en så enkel innsikt som hvor mange som er på jobb, skal unndras offentlighetens oppmerksomhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer