Ekerbergsletta, 20150806: Sommterintervju partiledere, bjørnar Moxnes i rødt .   Foto:Thomas Rasmus Skaug
Ekerbergsletta, 20150806: Sommterintervju partiledere, bjørnar Moxnes i rødt . Foto:Thomas Rasmus SkaugVis mer

Vi trenger mer åpenhet

Politikken og næringslivet må bli mer gjennomsiktig.

Meninger

De siste ukene har Klassekampen satt søkelys på den manglende åpenheten om private og kommunale velferdstjenester i Oslo. Problematikken er dessverre større enn Oslo og krever en dugnad for åpenhet. Men først til saken.

I Trondheim får pressen og innbyggerne innblikk i alvorlige feil som begås i eldreomsorgen. Det gir dem muligheten til å holde de folkevalgte i øra. Verken bergensere eller Oslofolk har samme mulighet. Det får konsekvenser for både demokratiet og kvaliteten på tjenestene.

Uten innsikt i hvordan det står til med velferdstjenestene, er det vanskelig å føre en informert debatt. Det borgerlige byrådet i Oslo, som først forsvarte den manglende offentliggjøringen med at det vil være kostnadskrevende, har etter massivt press tatt til fornuften.

Offentliggjøringen vil imidlertid først komme etter valget.

Verre er det at selv ikke Byrådet har innsikt i feilene som begås i private sykehjem, siden private ikke rapporterer avvik til kommunen. Heller ikke bemanningen har vi oversikt over. Det er nemlig en forretningshemmelighet.

Det er allerede vanskelig nok å avgjøre kvaliteten på velferdstilbudene. I en slik situasjon er det absurd at en så enkel innsikt som hvor mange som er på jobb, skal unndras offentlighetens oppmerksomhet.

Åpenhet er ikke bare et ideal som forvaltningen og politikerne skal leve opp til. Også næringslivet må bli mer gjennomsiktig.

Det er verdt å merke seg at det viktigste argumentet den franske økonomen Thomas Piketty ga for formuesskatten, var at den ville gi borgerne innsikt i hvem som eier hva.

Transparency International Norge er inne på samme problematikk i en kronikk i DN 3. september: «Lukkede, utilgjengelige registre over selskapenes eiere innebærer betydelig økt risiko for hvitvasking, skattesvindel og organisert kriminalitet.»

Makta, om det er i form av politikere, kriminelle eller kapitalister, blir sjelden glad for å få søkelyset rettet mot dem selv. Det er likevel ytterst nødvendig.

Vi gir derfor vår støtte til Rødt-leder Bjørnar Moxnes' lille sivile ulydighets-prosjekt. Han har i disse dager havnet hos domstolen for å lekke Kommunerevisjonens rapport om Lindeberg-saken, som var sterkt kritisk til politikerne.

Vi trenger politikere som har et aktivt ønske om åpenhet og å gi borgerne innsikt i hvordan landet vårt og økonomien vår styres.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.