Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Abort

Vi trenger nemndene

Å fjerne nemndene vil medføre en utvidelse av abortloven, i første omgang til uke 18. Både SV, Frp og Ap behandler nå spørsmålet om utvidelse av abortloven i sine programkomiteer.

RETTEN TIL LIV: Premisset som ligger til grunn for en god abortdebatt er å definere når retten til liv inntrer og når retten til selvbestemmelse må vike for retten til liv, skriver Maria Selbekk. Foto: Privat
RETTEN TIL LIV: Premisset som ligger til grunn for en god abortdebatt er å definere når retten til liv inntrer og når retten til selvbestemmelse må vike for retten til liv, skriver Maria Selbekk. Foto: Privat Vis mer
Meninger

Abort er igjen tema for 8. mars-markeringene rundt om i landet, og i Oslo er årets hovedparole: «Abort er kvinners valg – Fjern nemndene». Konsekvensen av å fjerne nemndene blir en utvidelse av abortloven – og det er altfor radikalt.

De utskjelte abortnemndene er langt ifra perfekte; det erkjenner også vi i Menneskeverd. At de er patriarkalske, overformyndere og påfører kvinner skam blir ofte brukt som argument for å avskaffe dagens nemndsystem.

Et annet argument er at så godt som alle får innvilget seinabort i nemnda. I 2017 ble bare to av 362 søknader om svangerskapsavbrudd etter uke tolv avslått.

Det er likevel et dårlig argument å avskaffe nemndene bare på grunn av liberal praksis. Nemndas hensikt og oppgave er å gi kvinner informasjon, veiledning og støtte i en utfordrende situasjon, samt å avgjøre om kriteriene for seinabort er oppfylt. Å kalle dette overformynderi, er derfor skremselspropaganda.

Både den norske grunnloven, FNs verdenserklæring om menneskerettigheter og EUs menneskerettighetskonvensjon slår fast ethvert menneskes rett til liv. Det er ikke slått fast når denne retten trer i kraft, men i Norge har man satt opp uke tolv i svangerskapet som en terskel for beskyttelse av livet. Etter dette skal det tungtveiende grunner til å avbryte et svangerskap.

Når vi legger til grunn at loven har bestemt at det skal være et visst vern om retten til liv etter tolvte svangerskapsuke, så kan det ikke være slik at mor skal ta denne avgjørelsen alene. Det er rettssystemet sin jobb å komme på banen når rettigheter kolliderer.

Å fjerne nemndene vil medføre en utvidelse av abortloven, i første omgang til uke 18. Både SV, Frp og Ap behandler nå spørsmålet om utvidelse av abortloven i sine programkomiteer. Uke 18 er nesten halvveis i svangerskapet, og en abort på dette tidspunktet i graviditeten vil bety at kvinnen må igjennom en fødsel.

Situasjonen i dag er at fosteret ikke har noen rettigheter fram til uke tolv. Man kan velge å fjerne et foster de tolv første ukene uten å oppgi noen grunn for det. Å avskaffe nemndene vil ytterligere svekke barns rett til liv. Dette er barn som om de hadde blitt født noen uker seinere, hadde kunnet overleve. Teknologien for å redde for tidlig fødte barn går stadig framover, og vi må holde de to grensene langt fra hverandre. Det gjør vi ved å beholde dagens 12.-ukersgrense og nemndsystemet.

Snarere burde man diskutere om fosteret har nok rettsvern innenfor dagens lovgivning. Nemndene gir et viktig signal om at fosteret ikke er helt rettsløst i begynnelsen av andre trimester. Det skal gode grunner til for å ta abort så seint i svangerskapet.

Premisset som ligger til grunn for en god abortdebatt er å definere når retten til liv inntrer og når retten til selvbestemmelse må vike for retten til liv. Vi trenger å ta FNs menneskerettighetserklæring på alvor og faktisk definere når retten til liv slår inn.

Hele Norges coronakart