Vi trenger ny medisin mot piller

Piller som er ment for korttidsbruk skrives ofte ut for lang tid, på tross av at det er lett å bli avhengig.

VARSKO: «Å slutte med medisinene tar for noen lengre tid enn det gjør å trappe ned på heroin», skriver artikkelforfatteren.
Foto: Lars Eivind Bones
VARSKO: «Å slutte med medisinene tar for noen lengre tid enn det gjør å trappe ned på heroin», skriver artikkelforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

29. november i fjor skrev ei anonym jente på 19 år en kronikk i Aftenposten der hun spør: «En pille mot alt som er vondt?» «Jeg har spist 800 piller i år, og psykologene vil tilby meg enda flere. Er det virkelig det beste Helse-Norge har å tilby?»

Svaret må være nei.Medisiner er bra når man er syk eller har smerter. Men feil bruk kan gi alvorlige bivirkninger og sykdommer - selv med lave doser som skrives ut av leger.

Flere hundre tusen mennesker får hvert år medisiner av legen til hjelp mot vondt i ryggen, smertefulle skader, søvnløshet, angst, sorg eller uro. Disse pillene er ment til kortvarig bruk, men skrives ofte ut for lang tid på tross av at det er lett å bli avhengig. I all veiledning står det at disse medisinene bare skal brukes i korte perioder. Likevel får mange piller i årevis og etter hvert i store doser.Hvorfor fortsetter leger å skrive ut medisiner langt over alle tilrådinger?

En av grunnene, tror jeg, er at det er lettere å skrive ut ny resept som pasienten ønsker, enn å ha lange samtaler og vanskelig nedtrapping. Pasientene fortsetter med pillene, ikke fordi de søker rus, men for å dempe og lindre symptomer og bivirkninger.

Å slutte med medisinene tar for noen lengre tid enn det gjør å trappe ned på heroin. Nedtrappingen må foregå på en medisinskfaglig forsvarlig måte og med tett oppfølging. Det ser ikke ut til at alle leger vet hvordan.Når mange blir syke av for mye medisin, må noe gjøres. Kunnskap, behandlingstilbud og rutiner for å forebygge er ikke gode nok. Kunnskap i legeutdannelsen, egne behandlingstilbud, rett og plikt for apotekene til å melde om uforsvarlig utskriving, er aktuelle tiltak. Vil helseministeren ta initiativ til dette?

ASTA-prosjektet i 1995 ved universitetet i Karlstad så på hvorfor mange aldri kom i arbeid på tross av stor innsats for å hjelpe dem med det. Godt over halvparten brukte slike piller over svært lang tid. De var plaget av tiltaksløshet, angst, depresjoner og utmattelse - lidelser som var bivirkninger av piller og som gjorde at de ikke klarte jobbe. Er dette annerledes i Norge?

Skal vi hjelpe folk med helsa må første bud være at vi ikke gir folk medisiner på en slik måte at de blir syke av det. Når kvinner er mer syke enn menn og flere kvinner enn menn bruker slike piller lenge, er det grunn til å rope varsko. «Medisin mot piller» het et prosjekt som ville få opp kunnskap om dette, men det ble dessverre nedlagt. Vi trenger en ny «Medisin mot piller».Helseministeren og arbeidsministeren må ta opp hansken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer