LEDER

Vi trenger nye vannrør

Vann er viktigere enn kampfly.

FORLANGER FORSERING: Mattilsynssjef Harald Gjein  Foto: NTB / Scanpix
FORLANGER FORSERING: Mattilsynssjef Harald Gjein  Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Mattilsynets direktør Harald Gjein roper i gårsdagens Aftenposten et betimelig varsku om behovet for å fornye vannrørene: «Fortsetter vi i den takten vi har nå, tar det 160 år å fornye alle rørene. Det tåler vi ikke.»

Det er en kjent sak at det er et stort etterslep på vedlikehold av vannrørene. Med jevne mellomrom blir offentligheten minnet om den generelt dårlige tilstanden, uten at tilstrekkelige bevilgninger kommer. Mange av rørene er svært gamle og lekker. Veien fra rent til forurenset vann er mange steder svært kort da vannrør og kloakkrør ofte er gravd ned i samme grøft. Følgen er at drikkevannet blir forurenset med sykdom og magesjau som følge. Ikke sjelden er det unntakstilstand i enkelte kommuner, der folk får beskjed om å koke drikkevannet for en periode mens hull og lekkasjer utbedres.

Rådgivende ingeniørers forening har også slått alarm om tilstanden. Foreningen mener det vil koste 100 milliarder kroner i løpet av de neste 10 åra for å få et akseptabelt nivå på anleggene rundt om i Norge. Det er et svimlende beløp, men målt mot det norske BNP og oljeformuen på drøyt 7000 milliarder kroner, bør det ikke være uoverkommelig. I en situasjon med stor ledighet blant ingeniører bør en forsering av takten i vedlikehold være en selvfølge. Vann er, for å si det forsiktig, minst like viktig som kampfly.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer