LEDER

Hovedleder: Skattelistene

Vi trenger radikal åpenhet om skatt, inntekt og formue

Et korrekt bilde av hva ulike mennesker tjener, eier og skatter, er viktig for et fungerende demokrati, for å forhindre korrupsjon og skatteunndragelse og for å unngå urimelig forskjellsbehandling på arbeidsplassen.

BREMS:
Siv Jensen (Frp)
BREMS: Siv Jensen (Frp) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Radikal åpenhet om skattelistene er en særnorsk tradisjon vi bør være stolte av. Dessverre har vi en regjeringen som oppfatter denne helt sentrale informasjonen, som en del av privatlivet. De stikker kjepper i hjulene for dem som ønsker å finne ut hva kollegaer og sjefen tjener, for å «begrense unødig snoking i folks privatliv», slik statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet formulerte det til VG.

I 2014 strammet regjeringen inn på muligheten for å søke i skattelistene anonymt. Nå får den du søker opp informasjon om at du har vært inne og sett. Det fungerer som en svært effektiv brems på nysgjerrigheten til folk. Mens 700 000 nordmenn gjorde 13 millioner i 2013, ble bare to millioner søk foretatt i fjor. Det er et alvorlig problem.

Det er klart det kan være ubehagelig hvis ungene, kollegaene, naboen eller andre, kan finne ut hva du tjener, hva du har i formue og hva du skatter. Og noen ganger gir informasjonen et misvisende bilde av de reelle forhold.

Det verserer også historier om at skattelistene blir brukt til å mobbe barn av fattige foreldre og av kriminelle til å sirkle inn rike bytter. Dette er imidlertid tynt grunnlag for å hindre tilgang til vesentlig informasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer