DEBATT

Vi trenger sukker

Ingen mennesker kan leve uten sukker i blodet.

Søtsaker: Ikke så ille?  Foto: Sara Johannesen NTB/Scanpix
Søtsaker: Ikke så ille? Foto: Sara Johannesen NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er flau på vegne av legestanden da jeg leser Hexeberg problematisere inntak av karbohydrater (Dagbladet 20/01): «Om du spiser 60 % av energien som druesukker (glukose) eller 60 % av energien som ‘grove’ karbohydrater av typen grovbrød så er det like mange glukosemolekyler kroppen skal håndtere.»

Problemet er at kroppen til absolutt alle levende menneske må til enhver tid håndtere en god del glukosemolekyler - for å kunne eksistere. Hvis vi ikke spiser karbohydrater (som brytes ned til glukose) så begynner kroppen å bryte ned både fett og protein, bl.a. fra muskler, for å produsere de livsviktige glukosemolekyler. Prosessen kalles glukoneogenese.

Det som er viktig er hvor raskt karbohydrater brytes ned til glukosen. Raske karbohydrater som sukker og de i fine bakevarer brytes raskt ned og kan gi en ugunstig stor blodsukkerstigning.

Langsomme karbohydrater som f.eks. i grovt brød fordøyes over lengre tid og gir en jevn forsyning med sukker, slik at kroppen slipper å bl.a. bryte ned protein for å produsere glukose. Noen karbohydrater (fiber) brytes ikke ned til blodsukker i det hele tatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.