Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi trenger svenske tilstander i Norge

Mens vi fant opp kvarg med pæresmak, utviklet svenskene glidelåsen, sikkerhetsbeltet, ultralydundersøkelse og skiftenøkkel.

SE TIL SVERIGE: I Sverige finner de på ting man tjener penger på. Foto: NTB Scanpix
SE TIL SVERIGE: I Sverige finner de på ting man tjener penger på. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Når noen spør om hemmeligheten bak norsk næringsliv er svaret alltid det samme. Oljen. Den deilige tyktflytende planktongrøten under havets bunn som vi nordmenn simpelthen elsker å pumpe opp for å selge til høystbydende på verdensmarkedet. Men oljeøkonomien Norge er nødt til å finne på noe å gjøre etter at oljen går av moten. Og det kan skje fort. Prisene faller.

Da er neste spørsmål hvilke bein vi har å stå på etter oljen. Her pleier svarene å bli litt mer unnvikende. Noen foreslår at vi kan klippe håret på hverandre, men det er mest på kødd. Andre sier at vi bør satse på fisk og sjømat. Men hvis ikke organiske lakselus blir en delikatesse i Japan snart kan også den bransjen møte veggen. Spådommen om at svartmetall skulle bli vår største eksportvare har heller ikke slått til. På havna i Rotterdam står det hundrevis av containere med Dimmu Borgir-CDer som aldri rakk fram til kundene før CD-formatet døde.

Det finnes de som slår seg til ro med at vi alltids har velferdsstaten. Men problemet med den er at uten oljeinntektene fra norsk sokkel må NAV slutte å betale ut trygdeytelser og kontantstøtte og heller dele ut tre twist og et inspirerende sitat til de som trenger det.

Det er likevel ett ord som ofte dukker opp når ekspertene spekulerer i fremtiden for norsk næringsliv, og det er innovasjon. Innovasjon skal redde oss.

Men hva er innovasjon? Det er det ingen som kan svare på. Derfor besøkte jeg hjemmesidene til Innovasjon Norge. Her ble jeg bombardert av ord som gründerskap, innovasjonsmiljøer, ren energi, kreativ næring og smarte samfunn. Innovasjon Norge gir akkurat samme inntrykket som en fyr som har havnet på tynn is i en pubdiskusjon og snakker veldig mye og veldig høyt uten å overbevise noen.

Problemet med oss nordmenn er at vi er veldig gode til å finne på nye ting, men ikke til å tjene penger på dem. Her er Norges fem største innovasjoner utenfor oljesektoren de siste årene: ny og bredere kork på majonestuben, kvarg med pæresmak, en app for utkjøring av kolonialvarer slik at man kan få kvarg med pæresmak rett på døra, lisensfinansiert sakte-tv og Walters Mandler. Ingen av disse kan redde økonomien vår.

Jeg sier som Sanna Sarromaa, vi må lære av våre naboer i øst. Vel, kanskje ikke så langt øst som Finland, for finnene hadde gullkalven Nokia men greide å rote seg bort.

Vi må se til Sverige! For hva har svenskene som ikke vi har? Jo, en industri som vil overleve oljen. De har pop i verdensklasse. Et landslag å være stolte av. I Sverige finner de på ting man tjener penger på. Mens vi fant opp kvarg med pæresmak, utviklet svenskene glidelåsen, sikkerhetsbeltet, ultralydundersøkelse og skiftenøkkel. Mens vi lagde svartmetall og solgte det til et knippe italiensk rotløs ungdom, eksporterte svenskene popmusikk til hele verden for milliarder av kronor.

Ikke la deg lura av de som skremmer med svenske tilstander. Vi trenger svenske tilstander i Norge. For bare tenk over følgende: Hvis Sverige er så forferdelig som Karl Ove Knausgård skal ha det til, hvorfor bor han der da?