DEBATT

Debatt: Foreldrepermisjon

Vi trenger todelt permisjon, ikke mindre fedrekvote

Ved todelt foreldrepermisjon vil opplevd risiko ved å ansette kvinner og menn i fruktbar alder, være lik for arbeidsgiver. Dermed vil likestillingen bedres både i hjemmet og på arbeidsplassen.

VIKTIG: Hvis vi mener alvor med at begge foreldrene er, og skal være, like viktige omsorgspersoner i barnets liv, så er foreldrepermisjon en av de viktigste debattene vi tar, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VIKTIG: Hvis vi mener alvor med at begge foreldrene er, og skal være, like viktige omsorgspersoner i barnets liv, så er foreldrepermisjon en av de viktigste debattene vi tar, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Debatten rundt foreldrepermisjon vekker mange følelser. Det er ikke så rart. Få tider i livet er så viktig som barna sine første leveår og båndene man knytter til sin egen baby.

Ofte kan permisjonsdebatten være vanskelig å trå i, men det betyr ikke at vi burde snakke mindre om det. Tvert imot er det enda viktigere at vi tar debatten. Hvis vi mener alvor med at begge foreldrene er, og skal være, like viktige omsorgspersoner i barnets liv, så er det en av de viktigste debattene vi tar.

Det må alltid finnes en balanse når vi lager permisjonsregler, siden mor er den som er gravid, føder og ammer. Biologi spiller en rolle. Det må aldri snakkes ned, for å bære fram et barn er en av de største påkjenningene kroppen kan gå gjennom. Vi skal heller aldri undervurdere hvor avhengig barnet biologisk sett er av mor den første tida.

Samtidig vet vi at mødre gjennomgående tar mer ansvar for omsorgen for barn og arbeidet i hjemmet enn fedre. Hvis vi ønsker å snu denne trenden må vi ta grep.

Er det en ting vi vet helt sikkert om fedrekvoten, så er det at de fleste fedre tar ut nøyaktig det antall dager kvoten er satt til. Når fedrekvoten endrer seg, så endres også antall dager fedre tar ut. Dette skjer uavhengig av om man får flere eller færre dager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer