Anmeldelse film «The Death of Stalin»

Vi tviler på at de skrekkslagne Stalin-gutta var så kjappe i replikken

Ellevill satire med tragisk historisk bakteppe.

TRAILER: Den fransk-britiske filmen «The Death of Stalin» beskriver maktkampen i Sovjetunionen etter Joseph Stalins død i 1953. Heftig rivalisering blant tidligere lojale medlemmer av sentralkomiteen etter at diktatoren er falt fra. Video: Selmer Media Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Gode politiske satirer vokser ikke på trær. Populariteten til enkelte titler på strømmetjenester viser at her er et sultent marked. Mannen bak den amerikanske serien «Veep», Armando Iannucci, har nå erobret filmlerretet med den historisk-politiske komedien «The Death of Stalin». At filmen nå er blitt bannlyst fra kinoer i Russland, tyder vel på at den har den helt riktige blandingen av farse og røtter i virkeligheten. Totalitære regimer tåler ikke latterliggjøring, verken av nasjonens «fordums storhet» eller av dagens makthavere.

Arven

Det er jo bred enighet, selv i de fleste kretser i Russland, om at Stalin var en skrekkinngytende despot. Filmen handler ikke så mye om personen Josef Stalin, her spilt av Adrian McLoughlin, han dør etter ca. 15 minutter. Men hovedsaken er arven etter ham, det absurde terrorregimet han skapte. Da Stalin døde i 1953, etterlot han seg et samfunn som i mer enn 20 år hadde holdt befolkningen under støvelen ved hjelp av vilkårlige henrettelser, internering i arbeidsleirer, tortur og angiveri. Frykt og falskhet preget hvert fiber av den sovjetiske veven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer