Vi unnslipper ikke ytringsansvaret

Ingen slipper unna å diskutere ytringsansvar, uansett hvor lenge de står med hue i sanda mens de roper på ytringsfrihetens absolutte karakter.

Oslo  20150922.
Fritt Ords Honnør ble tirsdag tildelt avisredaktørene Flemming Rose (t.v) og Vebjørn Selbekk for deres prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo 20150922. Fritt Ords Honnør ble tirsdag tildelt avisredaktørene Flemming Rose (t.v) og Vebjørn Selbekk for deres prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse med karikaturstridens tiårsjubileum har Fritt Ord valgt å gi en Honnør til Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose og Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk for deres standhaftige forsvar for ytringsfriheten de siste ti åra.

En klokelig innretning av prisen med tanke på at Selbekk bare et år før karikaturpubliseringen ønsket å beholde blasfemiparagrafen, som har vært brukt til å sensure religionskritikk, for å verne den sårbare Gud. Men klart, da handlet det om angrep på den kristne varianten, ikke Muhammed.

Ikke til forkleinelse for prisens mottakere. Det er tøft å stå imot drapstrusler og ramsalt kritikk. Å stå i stormen og forsvare det frie ord, fortjener mer enn en honnør.

Slikt ytringsmot trenger vi mer av.

Debatten om ytringsfriheten står derimot til stryk. Hvert forsøk på å diskutere de normative og strategiske aspektene ved ytringer i det offentlige rom, angripes med patosfylte påstander om at ytringsfriheten er absolutt.

Den «kjenner ingen grenser», så hvorfor diskutere hva vi bør, og ikke bør si?

Men det er jo bare rør. Ytringsfriheten har en rekke begrensninger. Du kan heldigvis ikke bruke din ytringsfrihet til å true andre til taushet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer