Vi var alle sosialdemokrater

«Arbeiderpartiet er på stø kurs i feil retning med gamle (og enkelte unge) statssosialister i lasten.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Vi er alle sosialdemokrater» er tittelen på Einar Førdes bok fra 1981. Som om det å være sosialdemokrat er samfunnets høyeste heder. Beviset på at du er et ordentlig menneske. Den norske stats imprimatur, og skremsel fra å bli utstøtt fra det gode selskap. En mer illustrerende boktittel om Arbeiderpartiet i dag ville ha vært «Vi var alle sosialdemokrater».

Arbeiderpartiet er ikke lenger et folkeparti. Ikke bare har det mistet halvparten av sine velgere, og mange flere medlemmer, fra den tiden vi omtalte Norge som et industrisamfunn. Partiet avspeiler heller ikke folks hverdagsliv, det samfunnet vi faktisk lever i, som sosiologen Manuell Castells så treffende kaller «nettverkssamfunnet» i trilogien «The Information Age - Economy, Society, and Culture» (1996- 98).

En av Castells hovedteser er at den klassiske nasjonalstaten (hvor staten, samfunnet og borgerne betraktes som identiske størrelser) forvitrer som integrativt system. Sagt på en annen måte: Folk mister tro, tilhørighet og identitet, samtidig som de stiller kritiske spørsmål til de gamle strukturer - som først og fremst Arbeiderpartiet har lange tradisjoner i å forvalte, både politisk og kulturelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer