Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi var ikke usexy

Gammelfeministene hilser ungjentene i «Fittstim»-generasjonen velkommmen - men protesterer mot å bli kalt humørløse. - Vi var verken kjedelige, humørløse, uniformerte eller usexy, sier kvinnesaksnestor IdaLou Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når ungfeministene i dag etterlyser mer humor og sterkere virkemidler i kjønnsdebatten, sier IdaLou Larsen: «Stopp en halv».

- Språket var friskt den gangen også. «Nei til tvangspuling» er jo ganske grovt, sier Larsen tørt.

Hun mener at mange av dagens kvinner kritikkløst har akseptert - og adoptert - mennenes framstilling av 70-tallsfeministene som humørløse hurper.

- Det er mennene som har skrevet historien på den måten. Deres oppfatning er blitt stående som sannheten, mener hun.

Brukte leppestift

IdaLou Larsen vil heller ikke være med på at gammelfeministene var kjønnsløse.

- Leppestift har vi alltid brukt. Og personlig vet jeg ikke om et eneste BH-bål her til lands. De som trengte BH, brukte det, og sånn regner jeg med at det fremdeles er, sier hun med et spark til Gucci-feministene.

«Fittstim» fint

IdaLou Larsen tilbrakte mange år på kvinnesaksbarrikadene, blant annet som frontfigur i bladet Sirene, og hun synes den nye «Fittstim»-bevegelsen er morsom.

- Jeg har ikke lest boka ennå, men det er flott at de går ut på denne måten. Jeg synes likevel at det ser ut som en fortsettelse av den samme debatten - ikke som et brudd med det vi sto for. Feminismen har aldri vært død. Kvinner vil alltid reagere mot å bli tråkket på, understreker hun.

- Sparker ungfeministene inn vidåpne dører?

- Ikke hvis de opplever at dørene er lukket. En dame på 60 år vet ikke hvor skoen trykker for 16-åringene, sier IdaLou Larsen.