- Vi var sjelevenner

Unni Askeland om Kjell Nupen.

(Dagbladet): Onsdag 12. mars i år døde Kjell Nupen, 58 år gammel. Billedkunstneren fikk en alvorlig kreftdiagnose i desember.

I dag klokken 12 bisettes han i Søm kirke. Kirken har 600 plasser, og det er ventet full kirke under seremonien.

Iver Kleive skal være organist, og tidligere domprost Dag Nordbø skal forrette under bisettelsen.

Bisettelsen blir en verdig og vakker minnestund, preget av ord, salmer og musikk — der kirkerommet, ordene og musikken står i sentrum, heter det i en pressemelding.

Nupen har selv stått for utsmykkingen av Søm Kirke, som etter Nupens innsats er blitt Sørlandets best besøkte.

Både dronning Sonja og kong Harald er blant de som i dag skal ta farvel med Kjell Nupen

Helge Torvund skal lese diktet «Av Stad» under minnestunden. Dagbladet har fått Torvunds tillatelse til å gjengi diktet.

Kona og døtrene har valg låt Bjørn Eidsvåg skal synge «Tapte gylne stunder» under bisettelsen. Låta er det kona og døtrene til Nupen som har valgt ut.

I et intervju med Dagbladet i helgen, fortalte Eidsvåg at alt endret seg etter at Nupen gikk bort.

- Tapet av Kjell har fått meg til å tenke annerledes. Han sto på til den dagen han ble lagt inn, selv om han visste at han skulle dø. Han døde med en så rak rykk, det her inspirert meg. Jeg har ikke lov til å klage over at jeg er gammel, jeg har bare grunn til å være jæ-a-ævlig takknemlig.

De snakket sammen dagen før han ble lagt inn. Like etter døde han.

- Vi hadde en avtale: Han kom med statusrapport om sykdommen, deretter skulle vi bare snakke om prosjekter vi samarbeidet om. Den siste tida var jeg forsonet med at hver samtale kunne bli den siste.

- Ville ikke vært sykdommen foruten Mot slutten jobbet han mer enn noensinne, og han tok sykdommen med fatning. Flere rundt ham var bekymret for at han ikke hadde skjønt omfanget av sykdommen. Det forteller han i et intervju som A-magasinet hadde på trykk fredag 14. mars. Intervjuet er gjort av psykiater og professor Finn Skårderud. 

- Ville ikke vært foruten - Den perioden jeg har hatt siden jeg ble erklært syk, uhelbredelig syk, ville jeg ikke vært foruten. Det er faktisk noen sider ved et slikt sykdomsforløp som er interessante, og som vi bør være åpne for, sier Nupen i i intervjuet med A-magasinet. 

I KIRKEN: Kjell Nupen bisettes i dag i Søm kirke i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
UTENFOR KIRKEN: Magne Furuholmen skal holde et av minneordene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SAVNER NUPEN: Kunstnervenn Unni Askeland. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Kristiansand 20111216.Marit Tjessem ankommer bisettelsen til kunstneren Kjell Nupen i Søm kirke i Kristiansand onsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Kristiansand 20111216.Fra bisettelsen til kunstneren Kjell Nupen i Søm kirke i Kristiansand onsdag.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Kristiansand 20111216.Bjørn Eidsvåg ankommer bisettelsen til kunstneren Kjell Nupen i Søm kirke i Kristiansand onsdag.Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Kunstneren ble født i Kristiansand, og har både bodd og jobba i hjembyen de siste åra. Se hans liv i bilder her.

Nupen debuterte ved Høstutstillingen og Sørlandsutstillingen i 1974, og har lenge vært en av landets mest markante billedkunstnere, i tillegg til å oppnå internasjonal anerkjennelse.

Han sto for utsmykkingen av Otterdalsparken i Kristiansand, og parken har siden gått under navnet «Nupen-parken». Nupen er også kjent for sin forkjærlighet for blått, særlig blåfargen ultramarin som av mange kalles Nupen-blått.

- Den gode samtalen - Når jeg er havnet i denne situasjonen så kutter vi ut alt bullshiten. Det har vi ikke tid til å holde på med. Det lærte i den tiden mine venner Jakob Wiedemann og Kåre Valebrokk var syke av kreft. Den gode samtalen blir viktigere og viktigere, sier Nupen.

Helt til det siste brukte han mange av døgnets timer til å arbeide med å fullføre påbegynte prosjekter og nye kunstverk og utsmykningsoppdrag. 

- Det er ikke mye ugjort, men det er mye jeg gjerne skulle ha gjort, avslutter Nupen i intervjuet med Finn Skårderud. 

Dronning Sonja og et samlet Kunst-Norge tok dødsbudskapet med stor sorg.

NÆRE VENNER: Bjørn Eidsvåg skal synge i bisettelsen. Låta er valgt ut av kona og døtrene til Nupen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NÆRE VENNER: Bjørn Eidsvåg skal synge i bisettelsen. Låta er valgt ut av kona og døtrene til Nupen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet
Foto:Jørn H.Moen/Dagbladet Vis mer